Sönük geçen Altın Portakal'da ne kadar para harcandığı meçhul

Sönük geçen Altın Portakal'da ne kadar para harcandığı meçhul

İhtişamını kaybeden 'Altın Portakal'da ne kadar para harcandığını ev sahibi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de bilmiyor.

Yeni adıyla Antalya Uluslararası Film Festivali olan Türkiye'nin en önemli festivalleri arasında gösterilen Altın Portakal, ödül töreninde yaşanan sansür tartışmalarının ardından şimdi de bütçesiyle gündeme geldi. 52 yılı geride bırakan festivalin bu yıl önceki yıllara göre daha sönük geçtiği konuşulurken, bütçesiyle ilgili belirsizlik de tartışma konusu oldu. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme getirilen festivalin bütçe konusu, en yetkili isim olan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e soruldu, ancak o da bu konu hakkında bilgi sahibi olmadığını, bilgilerin kendisine gelmesini beklediğini açıkladı.

Uluslararası nitelikte olan, Türkiye'nin en köklü festivallerinden Altın Portakal'ın organizasyonu 22 milyon 778 bin lira muhammen bedelle Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi olan ANSET'e ihale edildi. Organizasyona, kamu ortaklı hava yolu şirketi, hükümete yakınlığıyla bilinen medya grubu ve önemli otel zincirleri sponsor oldu. Sponsor gelirleriyle büyük bir bütçe elde eden organizasyonun sönük geçmesi, kafalarda soru işareti oluşturduğu gibi, bu bütçenin nasıl harcandığı da merak konusu oldu. Bu konu CHP Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri tarafından aralık ayı toplantısında gündeme getirildi. Belediye meclisinde tartışmalara neden olan konu, bir sonuca ulaşmadı. Altın Portakal bütçesinin ne kadar olduğu ve nasıl harcandığı Mart 2015'te başlayacak mali denetimlerde ortaya çıkabilecek.

BÜTÇEYİ MENDERES TÜREL DE BİLMİYOR

Antalya Uluslararası Film Festivali'nin bütçesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP'li Meclis Üyesi Reşat Oktay, Altın Portakal'ın Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden ANSET adıyla faaliyet gösteren belediye şirketine ihale edildiğini hatırlattı. İhale şartnamesinde yer alan hizmetlerin yanı sıra sponsor gelirlerinin de bulunduğunu ifade eden Oktay, "Hava yolu şirketi, ulusal medya kuruluşları ana sponsordu. EXPO 2016 Ajansı, organizasyonun ana sponsoruydu." dedi. Bu sponsorlardan ne kadar gelir elde edildiğini bilmediklerini söyleyen Oktay, şöyle devam etti: "Sayın Türel de mecliste, kendisinin de bilmediğini söyledi. Daha hesapların önüne getirilmediğini ifade etti. 'Ben de bilmiyorum' dedi. 20 milyon TL'yi aşan bir bedelle ihaleyi alan ANSET firmasının ne kadar harcama yaptığını bilmiyoruz. Bu şirketin denetiminde ve nisan ayında yapılacak Antalya Büyükşehir Belediyesi mali denetiminde ANSET firmasına yaptığı hizmetlerden dolayı ihale bedelinin içerisinde ne kadar bir hak ediş ödendiğini ancak o zaman görebileceğiz."

İhalede belirlenen bedelin tamamının ANSET'in bütçesine aktarılıp aktarılmadığını bilmediklerini ifade eden Oktay, "Buna Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı cevap verecek. 'Biz bunu bu kadar bedele ihale ettik ama örnek veriyorum, bu firma 3 milyon lirasını kullandı. Gerisini ödemedik'. Festivali düzenleyen firma ANSET olduğuna göre; 'sponsorluk gelirleri de şu kadardır. Toplam maliyeti de şu kadar' diye sayın Türel'in önümüzdeki günlerde açıklama yapmasını beklemek Antalya halkı olarak hakkımız." şeklinde konuştu.

AKAYDIN 5 YILDA 39 MİLYON HARCADI

Geçmiş yıllarda Altın Portakal'ın Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) üzerinden yapıldığını hatırlatan Oktay, organizasyonun 41 yıl boyunca bu vakıf tarafından yapıldığını söyledi. Bunun sebebinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın fonundan yararlanmak olduğunu belirtti. "Menderes Türel de bu fonlardan yararlandı. Mustafa Akaydın döneminde daha az fonlama yapıldı." diyen Oktay, Mustafa Akaydın döneminde yapılan 5 Altın Portakal Festivali'nin 39 milyon liraya mal olduğunu kaydetti.

Hesap kitap kamuoyuyla paylaşılmadan ve resmi kayıtlara dökülmeden hiç kimseyi suçlama haklarının olmadığını söyleyen Oktay, "İhale bedelini biliyoruz. Sponsor gelirlerinin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Gerek ANSET'in bütçesinden gerekse Antalya Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Bunu ya Menderes Türel resmi rakamlarla açıklayacak ya da denetim fonksiyonları görev görürken o zaman kamuoyuyla resmi olarak paylaşılacak. Ben şu anda kendimde Antalya Büyükşehir Belediyesi şu kadar harcamıştır deme lüksünü bulmuyorum. Elimizde açıklanmış veya tespit edilmiş resmi bilge ve belgeler yok." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda konunun gündeme gelmesiyle Menderes Türel, kendisinin de konuyla ilgili bilgi sahibi olmadığını ifade etmişti. Oktay, Menderes Türel'in kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini savundu.
Oktay konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Bu sönük festivalde dünyaca ünlü yıldızlar Antalya'ya getirtilemedi. Çok kaliteli yarışma filimleri Antalya'da boy göstermedi. Bir Cannes, Nice gibi Verona gibi bir festivalimiz olmadı bu sene. Bu çapta olmadı. Uluslararası bir festival olmamıza rağmen olmadı. Bu çerçevede düşünüldüğünde festivale harcanan paranın çok yüksek olmaması gerekiyor. Hatta belediyenin kasasından hiç para çıkmamış olması gerekiyor. Ana sponsorlarla alınan destekle bu festivalin yapılıyor olması gerekirdi."

Oktay, Altın Portakal'a ev sahipliği yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı Türel'in bütçe konusunda bir açıklama yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Sönük geçen Altın Portakal'da ne kadar para harcandığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER