Sosyal Demokratlarda başbakan adayı kavgası şimdiden başladı


Almanya'da genel seçimlerin yapılmasına daha iki buçuk yıl varken Sosyal Demokrat Parti'de (SPD) başbakanlık tartışmaları başladı.

SPD Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Axel Schaefer açık konuşarak ilk kez SPD üyesi Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'u 2017'de yapılacak seçimler için başbakan adayı olarak önerdi. Spiegel Dergisi'ne konuşan Schaefer, "Schulz, Avrupa Parlamentosu seçimlerini başarıyla yürüttü. Böyle bir başarıya imza atan bir kişi Federal Parlamento seçimlerinde de liderlik rolünü üstlenmeyi hak etmiştir." diyerek SPD'de kamuya açık bir tartışma başlattı. Schaefer, parlamento seçimlerinde partinin başbakan adayı olarak kimse göstereceğine dair kararı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in vereceğini de sözlerine ekledi.

Genel Başkan Gabriel, Schaefer'in açıklamasına cevap vermekte gecikmedi ve "Partimizde başbakan adayı olmaya layık çok sayıda kaliteli adayın bulunması benim için sevindirici bir durum." dedi. Rheinische Post'a yaptığı açıklamada ise "CDU'dan farklı olarak bizde liderlik yeteneğine sahip sadece bir kişi yok, birden fazla kişi var." diyen Gabriel, Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel'in CDU'daki belirleyici rolüne dikkat çekti. SPD Genel Başkanı, parti içindeki tartışmaları olağan bulduğunu da belirtti ve genel seçimlerde SPD'nin liderinin kim olacağına iki yıl sonra karar verileceğini bildirdi.

"KARAMSAR TAHMİNLERDEN UZAK DURUN"

Forsa Araştırma Enstitüsü'nün saptamalarına göre 2013 yılından bu yana federal hükümete ortak olan SPD'nin oy potansiyeli yüzde 25'in altında seyrediyor. Bu gerçekten hareketle Schleswig Holstein Eyalet Başbakanı SPD'li Torsten Albig bir süre önce verdiği bir demeçte SPD'nin başbakan Merkel'e karşı verilecek mücadelede yenik düşeceğini dile getirmişti. Albig'in bu açıklaması başta Gabriel olmak üzere SPD üst yönetimi tarafından eleştirildi.

Martin Schulz'un adaylığı konusunda görüş bildiren SPD Genel Başkanı Yardımcısı Ralf Stegner, Albig'in açıklamasını da dikkate alarak seçimlere daha iki buçuk yıl varken başbakan adaylığı tartışmasının başlatılmış olmasını eleştirdi ve karamsar seçim tahminlerinden uzak durulmasını isteyerek başbakan Merkel'e methiyeler düzülmesinden de vazgeçilmesini talep etti. SPD Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Axel Schaefer'in aday gösterdiği Martin Schulz geçen yılın mayıs ayında gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hem Almanya'nın hem de Avrupalı Sosyal Demokratların adayı olarak seçimlere katıldı.

SPD, Almanya'da 2013'te yapılan son parlamento seçimlerinde Peer Steinbrück'ü başbakan adayı olarak göstermiş ve büyük bir yenilgi yaşayarak oyların sadece yüzde 25,7'sini toplayabilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Sosyal Demokratlarda başbakan adayı kavgası şimdiden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER