SPD, CDU içinde mülteci krizine yönelik çıkışlardan rahatsız


Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner'in mülteci krizinin çözümü için Plan A2 adıyla hazırladığı konseptin, Merkel'e karşı muhalif bir çıkış olduğu iddia edildi. Koalisyon ortağı SPD, CDU içindeki çıkışların hükümetin çalışmasını olumsuz etkilediğini ifade etti. Merkel ise Klöckner'in konseptine "Bağımsız bir adım" diyerek mesafe koydu.

Mülteci akını nedeniyle siyasi hayatının en zor günlerini yaşayan Başbakan Angela Merkel (CDU), partisinden mülteci kabulünün kısıtlanması ve mülteci politikasında değişikliğe gidilmesi yönündeki baskılara bir yenisi daha eklendi. CDU Genel Başkan Yardımcısı ve Rheinland- Pfalz Eyaleti Başbakan adayı Julia Klöckner hazırladığı Plan A2 konsepti ile yeni bir tartışma başlattı. Mülteci akınını kontrol altına almak için Plan A2'yi hazırlayan Klöckner, amacının Merkel'e muhalefet olmadığını söyledi.

Özellikle konsepti Plan B yerine A2 olarak nitelendirdiğini söyleyen CDU Genel Başkanı Klöckner, Merkel'in A Planı'nı desteklemek için bu ismi tercih ettiğine dikkati çekti.

PLAN A2 NEYİ KAPSIYOR?

Klöckner'in yeni konsepti Almanya'nın sınırlarını daha fazla kontrol altına alıp, gelen mültecileri Sınır Merkezleri'nde toplamayı öngörüyor. Daha önce CDU'luların havalimanlarında olduğu gibi sınırlarda 'transit bölge' kurulması talebine benzeyen Sınır Merkezleri'nde, mültecilerin ilk kayıtlarının yapılıp, sığınma hakkı bulunmayacakların geri gönderilmesi isteniyor. Transit bölgeye 'açık hava hapishanesi' olacağı gerekçesiyle karşı çıkan SPD, Klöckner'in yeni teklifine de transit bölgenin kopyası nitelendirmesi yapıyor.

Koalisyon ortakları transit bölge yerine kayıt merkezleri kurulması konusunda anlaşmışlardı.

"SERBEST KONTENJAN BELİRLENSİN"

CDU'lu Klöckner'in diğer bir teklifi ise "Günlük belirlenen kontenjan" uygulanması oldu. Klöckner'e göre Sınır Merkezleri'ne eyaletlerin ve yerel yönetimlerin kapasiteleri dikkate alınarak ancak belirli sayıda mülteci alınması gerekiyor. CSU'nun ısrar ettiği "Mülteci kabulünde üst sınır belirlensin" teklifinden farklı olarak Klöckner, kontenjanın günlük belirlenmesini istiyor. Muhafazakâr politikacı, mültecilerin sayısına göre değil, eyalet ve yerel yönetimlerin kabul kapasitesinin dağılımda etkili olmasını talep ediyor.

SPD: KLÖCKNER, MERKEL'E DOĞRUDAN KARŞI ÇIKTIĞINI AÇIKLASIN

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Klöckner'in Plan A2'sinin Merkel karşıtı bir girişim olduğunu ve Merkel'in mülteci politikasını kabul etmediğinin bir belirtisi olduğunu söyledi.

"Klöckner, cesaretli olmalı ve bunu açıkça söylemeli, dolaylı yollardan adım atmamalı" diyen Stegner, Klöckner'in reklam amaçlı yaptığını iddia ettiği Plan A2'nin kimseye fayda vermediğini ileri sürdü. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Plan A2'nin hayata geçirilme ihtimalinin olmadığını ve Klöckner'in Mart ayında Rheinland- Pfalz'da yapılacak eyalet seçimi için kampanya yaptığını iddia etti.

SPD'li politikacılar, CDU içinde mülteci krizine yönelik çıkışların, koalisyonun çalışma yeteneğine zarar verdiğini dile getirdi.

MERKEL'DEN KLÖCKNER'İN KONSEPTİNE MESAFE

Başbakan Merkel ise Klöckner'in Plan A2 çıkışına mesafe koydu. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in konsepten bilgisi olduğunu fakat Plan A2'yi kişisel bir adım olarak değerlendirdiğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber SPD, CDU içinde mülteci krizine yönelik çıkışlardan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER