Spor Finansmanı Semineri'nde spor ve finans dünyasını buluştu


Türkiye'de ilk kez düzenlenen Spor Finansmanı Semineri'nde spor ve finans dünyasının önde gelen isimleri buluştu.

Spor Finansmanı Semineri'nde rekor bütçeler ve flaş transferlerin konuşulduğu spor dünyasında önemi giderek artan finansman konusu tüm yönleriyle ele alındı. Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, spor kulüplerine sadece sağladıkları finansmanla değil, gelir getirici projelerle de destek olduklarını belirterek, "Son 1,5 yılda 100 milyon dolar sponsorluk desteği ve 1 milyar lira kaynak sağladık." dedi.

İstanbul Shangri-La Bosphorus Hotel'de gerçekleşen Spor Finansmanı Semineri'ne spor ve finans dünyasından önemli isimler katıldı. Seminerde spor kulüplerinin finansal ihtiyaçları, büyük yatırımların finansmanı ile Türkiye ve dünyadaki örnek gelişmeler ele alındı. Seminerin açılış konuşmalarını Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer ve Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Mesut Hoşcan yaptı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli ise ana konuşmacı olarak değerlendirmelerde bulundu. Seminerin ana oturumunda Prof. Dr. Emre Alkin, Boston Consulting Group (BCG) Yönetici Partneri Frans Blom ve Aktif Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erdal Güncan konuştu.

"SPOR FİNANSMANI İÇİN YENİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLİYOR"

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, büyük bir endüstri haline gelen spor dünyasında finansman konusunun hayati önem kazandığını belirterek, "Özellikle son 1,5 yıldır spor finansmanı konusuna odaklanıyoruz. Kulüplerin uzun vadeli yatırımlarına finansman sağlayacak kaynaklar oluşturmayı, kulüplerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, finansal riskleri bertaraf edecek uygun çözümler bulmayı amaçlıyoruz. Kulüplerin ihtiyaçlarına yönelik yeni çözüm önerileri, gelir getirici projeler geliştiriyoruz. Bu sürecin bir parçası olarak, saygın uzmanların katılımıyla düzenlediğimiz bu seminer, Türk sporuna finansman konusunda önemli katkılar sağlayacaktır. Bu seminerleri düzenli olarak yapmayı planlıyoruz." dedi.

Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Mesut Hoşcan ise futbolun çok büyük bir endüstri olduğunu belirterek, "Kulüplerin olmazsa olmazları var. Özellikle mali disiplinden vazgeçmemiz mümkün değil. Denk bütçelerle devam etmeliyiz. Ayağımızı yorgana göre uzatmak zorundayız. UEFA'nın bu konuda çok etkin kriterleri var, bütün kulüplerimiz buna uymaya mecbur." dedi.

"İLK KEZ SPOR FİNANSMANI SEMİNERİ DÜZENLENİYOR"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli uzun yıllardır spor yönetimi içinde yer aldığını belirterek, "Spor finansmanı konusunda ilk kez bir seminer düzenlendiğini görüyorum. Aktif Bank'ın bu girişimi beni çok mutlu etti." dedi.

Güreli, büyük bir endüstri haline gelen sporun ve futbolun milyar dolarlara hükmeden bir sektör olduğunu dile getirerek, spor kulüplerinin finansman sorunlarının çözümü için yeni bir beyaz sayfa açılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Emre Alkin, 'Kulüp temelinde sporun finansman sorunları ve çözüm önerileri' başlıklı sunumunda, spor kulüplerinin ekonomik, sosyal ve politik network ile ilişkilerini kaynak yaratmaya odaklı hale getirmek için önerilerini paylaştı. Alkin, e-bilet uygulaması ile tribünlerdeki seyirci sayısının azaldığı iddialarının doğruyu yansıtmadığını belirterek, "E-bilet çıkınca karaborsa, el altından bilet kalktı. 2009 yılından bu yana haftalık ortalama seyirci sayısı 10-11 bin aralığında seyrediyordu. E-bilet sisteminin uygulandığı 2013-2014 sezonunda da 10 bin 990 oldu." dedi.

Boston Consulting Group (BCG) Yöneticisi Frans Blom, futbol kulüplerini, finansal ve sportif başarıya götürecek temel stratejiler ve odak noktalarını anlattı. Kulüplerin uzun vadede sportif başarıya ulaşmak için altyapı yatırımlarına ve altyapıdan sporcu yetiştirmeye önem vermesi gerektiğini savunan Blom, "Kulüplerde duygu ve idare birbirini desteklemelidir. Sadece duygusal veya profesyonel olamayız. Başarılı kulüp, her ikisini de dengeleyen kulüptür." diye konuştu.

Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erdal Güncan ise uyguladıkları spor finansmanı modeli hakkında bilgi verdi. Kulüplerin klasik borçlanma araçlarının yanı sıra sermaye piyasası enstrümanlarının sağladığı avantajları da değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Güncan, şunları söyledi:

"Futbol piyasasında gelir yaratan çok fazla alan mevcut. Konvansiyonel kredi modeli, Türk kulüplerinin mevcut yapısına uymuyor. Aktif Bank, kredi değil, kulübe uygun finansman modeli ve nakit yönetimi sağlıyor. İştiraklerimiz aracılığıyla kulüplere gelir getirici projeler gerçekleştiriyoruz. Gayrimenkul geliştirme projeleri ile önemli bir gelir kalemi oluşturuyoruz. Kulüpleri gerçek yatırımcıları ile buluşturarak, 'Kazan-Kazan' modelini hedefliyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Spor Finansmanı Semineri'nde spor ve finans dünyasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER