Fenerbahçe'nin başını ağrıtacak karar

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararına göre tape ve görüntü kayıtları artık tek başına mahkûmiyet delili olarak sayılabilecek. Dinleme ve izleme tedbiri için ise basit bir suç şüphesi bile yeterli olacak

Fenerbahçe'nin başını ağrıtacak karar

Şike davasında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım hakkında ‘örgüt kurmak’, ‘şike ve teşvik primi vermek’ suçlarından 6 yıl 2 aylık mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Türkiye genelinde telefon dinlemeleri ve teknik takip kararlarıyla açılan dava ve soruşturmalara emsal olacak yorumlara imza attı.

Milliyet Gazetesi'nden Türker Karapınar'ın haberine göre; Kararda, yasaya göre dinleme ve izleme tedbirine ancak suç işlendiğine yönelik kuvvetli şüphe bulunduğu durumda başvurulabileceği belirtildi. Kanun koyucunun kuvvetli suç şüphesini, bu tedbirlere sıklıkla başvurulmasının önüne geçebilmek amacıyla yasaya koyduğu belirtilen kararda, dinleme ve izleme yapılmadan sanık veya şüphelinin mahkum edilebileceği deliller bulunduğunda zaten bu tedbirlere başvurmanın anlamı olmayacağı, basit şüphe halinde de bu tedbirlere başvurulabileceği görüşü benimsendi.

Polis devleti özelliği’

AİHM’nin dinleme ve izleme tedbirlerinin uygulanmasında ‘ölçülülük’ ilkesini gözettiği, AİHS’nin 8. maddesinin de özel hayat, aile hayatı, konut ve haberleşme hakkına saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğunu hüküm altına aldığı belirtilen kararda, AİHM kararları ve AİHS hükümleri uyarınca bu tedbirlere kamu otoritesinin yasa ile öngördüğü ölçüde başvurulabileceği kaydedildi. Yargıtay, bu kapsamda AİHM kararlarını, “Vatandaşların kamu gücünü kullananlar tarafından gizlice izlenmesinin polis devletinin bir özelliği olduğu”, AİHS hükümlerini de, “Ancak demokratik kurumların, hukuk devletinin, demokrasinin ve insan haklarının korunması söz konusu olduğunda bu müdahalenin haklı kabul edilebileceği” şeklinde yorumladı.

İmkân sağlansın yeter

Kararda, Yıldırım’ın hakkındaki dinleme ve teknik takip kararlarının hukuka uygun elde edilmediği itirazına yönelik, AİHS’de hukuka aykırı delillerin değerlendirilmesine ilişkin bir hüküm yer almadığı, AİHM kararlarında ise adil yargılanma hakkı ihlal edilmediği sürece kanuna aykırı yollardan elde edilen delillere genel bir kural koymanın mümkün olmadığı ifade edildi. Kararda, AİHM’nin Baykov-Rusya kararına göre, hukuka aykırı olarak elde edilmiş olsa bile savunma hakkının kullanılması imkanı sağlanmışsa, hukuka aykırı elde edilen delillerin adil yargılanma hakkını ihlal etmeyeceğinin kabul edildiği belirtildi. Milliyet
<< Önceki Haber Fenerbahçe'nin başını ağrıtacak karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER