Futbolun yeni baş ağrısı ırkçılık

Süper Lig'de hafta sonu oynanan derbide yaşanan olay, ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Futbolun yeni baş ağrısı ırkçılık

Alınan tedbirlere rağmen sporculara yönelik ırkçı eylem ve söylemlerin  önüne geçilemiyor. Özellikle Avrupa'da top koşturan Afrika kökenli futbolculara  yönelik "maymun taklidi yapması", "sahaya muz veya fıstık atılması", ırkçıların  başvurdukları yaygın yöntemler olarak dikkati çekiyor.
         
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), ırkçılık olaylarının önüne  geçebilmek verdiği mücadeleye rağmen hala ırkçılık olayların önü alınamıyor.  Kulüplere verilen saha kapatma ve para cezalarının yanı sıra futbolcular ve  taraftarlara da hapis veya para cezası verilebiliyor. UEFA ayrıca taraftarların  ırkçı eylemlerde bulunmaları durumunda hakemlere maçı durdurma yetkisi de  veriyor.
         
Sahalara yansıyan ırkçık olayları
         
İskoçya'nın önemli iki kulübünden Glasgow Rangers'ta forma giyen ilk  siyahi oyuncu Mark Walters'ın, Celtic maçında başına gelenler, belki de "muz  fırlatma" olaylarının başlangıcını oluşturuyor. 2 Ocak 1988 tarihindeki  karşılaşmada Celtic taraftarları, Walters'a muz fırlatmanın yanı sıra maymun  sesleri çıkarmış hatta bazıları karikatürize edilmiş "takım elbiseli maymun"  figürüne gönderme yaparak, smokin giymişti.
         
Bu yıl yaşanan olaylar
        
Irkçılık sicili kabarık futbolda, bu yıl yaşanan bazı olaylar şöyle:
         
İtalya 1. Ligi (Serie A) ekiplerinden Milan'ın, Ganalı futbocusu  Kevin-Prince Boateng, takımının dördüncü lig temsilcisi Pro Patria ile yaptığı  hazırlık karşılaşmasında ırkçı söylemlerin hedefi oldu. Topu, tezahüratın  yapıldığı tribüne atan Boateng, daha sonra sahayı terk etti.
         
Hollanda 1. Ligi (Eredivisie) takımlarından AZ Alkmaar'ın, 2011 yılında  Bursaspor forması da giyen ABD'li forvet oyuncusu Jozy Altidore, takımının  Hollanda Lig Kupası çeyrek final ilk maçında karşılaştığı ikinci lig ekibi Den  Bosch'un taraftarlarınca yapılan ırkçı tezahürata maruz kaldı. Altidore,  takımının 5-0 kazandığı ve bir gol attığı maçta başına gelenlerin bir benzerini  daha önce yaşamadığını ancak çok da aldırış etmediğini ifade ederek,  "Yapabileceğim tek şey, onların daha iyi insanlar olması için dua etmek" dedi.
         
Son olarak Serie A'nın 37. haftasında San Siro'da, Roma'yı ağırlayan  Milan'ın siyahi futbolcuları Mario Balotelli ve Kevin-Prince Boateng'e, Roma  taraftarlarının maçın ikinci yarısında ırkçı tezahüratlar yaptı. Olay üzerine  hakem, oyunu durdurdu ve stat hoparlöründen uyarı anonsu yapıldı. Birkaç  dakikalık aradan sonra maça devam edildi.
         
        
<< Önceki Haber Futbolun yeni baş ağrısı ırkçılık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER