Yıllar sonra futbola yeniden damga vuracaklar

Futbolda ''Yugoslav ekolü'' yeniden doğarken, Avrupa'nın en büyük 5 futbol liginde, eski Yugoslavya ülkelerinden 90 futbolcu forma giyiyor

Yıllar sonra futbola yeniden damga vuracaklar

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak  bağımsızlığını ilan eden ülkelerden 90 futbolcu, Avrupa'nın en büyük 5 futbol ligi olarak bilinen İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa liglerinde  forma giyiyor.
         
Avrupa'nın en büyük bu 5 liginde forma giyen 90 futbolcu arasında 35  Sırp, 22 Hırvat, 10 Bosna Hersekli, 10 Slovenyalı, 7 Karadağlı, 5 Makedonyalı ve  1 Kosovalı bulunuyor.
         
Dünya futbolunda özellikle 1980'li yıllarda esen Yugoslavya rüzgarı,  1990'lı yıllarda bu ülkenin dağılması ve kanlı savaşların yaşanmasıyla bir süre  durgunluk yaşadı. Eski Yugoslavya'yı oluşturan Sırbistan, Bosna-Hersek,  Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve Slovenya'dan son yıllarda yetişen birçok  futbolcu Avrupa'nın en iyi liglerinde yeniden forma giyme şansı bulmaya başladı.  Avrupa'nın en kaliteli 5 liginde, eski Yugoslavya'dan ayrılan ülkelerden 90  futbolcunun forma giyiyor olmasının, bir dönem etkisini kaybeden Yugoslav  ekolünün yeniden uyanışa geçtiğinin göstergesi olduğu dile getiriliyor.

''Futbolun beşiği'' olarak adlandırılan İngiltere Premier Lig'de eski  Yugoslavya'dan ayrılan ülkelerden 4'ü Sırbistanlı olmak üzere 10 futbolcu forma  giyiyor.

         
İngiltere'deki futbolcular şöyle:
         
''Nemanya Vidiç (Sırbistan, Manchester United), Matiya Nastasiç  (Sırbistan, Manchester City), Aleksandar Kolarov (Sırbistan, Manchester City),   Branislav İvanoviç (Sırbistan, Chelsea), Edin Dzeko (Bosna Hersek, Manchester  City), Asmir Begoviç (Bosna Hersek, Stoke City), Nikitsa Yelaviç (Hırvatistan,  Everton), Mladen Petriç (Hırvatistan, Fulham), Goran Popov (Makedonya, WBA),  Haris Vuçkiç (Slovenya, Newcastle United).''
         
Devre arası transfer sezonunda, Bosna Hersek Milli Takım kaptanı Emir  Spahiç'in La Liga ekiplerinden Sevilla'dan ayrılarak, Rusya'nın Anzhi takımına  transfer olmasının ardından İspanya'da forma giyen eski Yugoslavyalı futbolcu  sayısı 7'ye indi.
         
Sırbistanlı futbolcuların ağır bastığı La Liga'da forma giyen futbolcular  şunlar:
         
''Antonio Rukavina (Sırbistan, Vallodolid), İvan Obradoviç (Sırbistan,  Real Zaragoza), Stefan Baboviç (Sırbistan, Real Zaragoza), Luka Modriç  (Hırvatistan, Real Madrid), İvan Rakitiç (Hırvatistan, Sevilla), Miroslav  Stevanoviç (Bosna Hersek, Sevilla) ve Andriya Delibaşiç (Karadağ, Rayo  Vallecano).''

         
Bundesliga'da Yugoslav fırtınası
         
Almanya 1. Ligi, Bundesliga'da mücadele eden 18 futbol kulübünün 12'sinde  toplam 27 ''Yugoslav'' futbolcu ter dökmeye devam ediyor. 11 futbolcuyla  Bundesliga'da en fazla oyuncusu bulunan Hırvatistan'ı 8 futbolcusuyl Sırbistan  takip ediyor.
         
En fazla futbolcu İtalya'da
         
İtalya Seri A'da mücadele eden 18 takımın 16'sı bünyesinde en az 1 eski  Yugoslavyalı futbolcu barındırıyor. Seri A'da mücadele eden sadece 2 takım, Siena  ve Parma, bünyesinde eski Yugoslavyalı futbolcu barındıran takımlar oldu.
         
İtalya'da Sırbistan'ı 15 futbolcu temsil etmeye devam ederken, İnter  takımının iki kalecisi de Slovenyalı.
         
        
Avrupa'nın en büyük 5 liginden sonuncusu olan Fransa Lig 1'de ise, eski  Yugoslavya ülkelerinden 9 futbolcu forma giyiyor.

        
Lazio'nun başında Saraybosnalı hoca bulunuyor
         
Öte yandan, biri Sırbistanlı diğeri Bosnalı iki teknik direktör de  Avrupa'nın kaliteli liglerinde kariyerlerini devam ettiriyor. Bosna Hersek'in  başkenti Saraybosnalı Vladimir Petkoviç, İtalyan ekibi Lazio'yu, Sırbistanlı  Miroslav Cukiç ise İspanyol ekibi Vallodolid'in teknik direktörlüğünü yapıyor. AA
         
       
<< Önceki Haber Yıllar sonra futbola yeniden damga vuracaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER