Suç bilimleri uzmanı Altun: Çocuk odalarındaki interneti salona alın


Suç bilimleri uzmanı olan emekli polis memuru İsa Altun, odalarında internet bulunmasının çocukları okyanus ortasına bırakmak gibi olduğunu, ayrıca telefonlara kurulan casus programların kadın cinayetlerini arttırdığını söyledi. ESET ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğiyle yurt çapında düzenlenen "Kurumsal Bilgi Güvenliği" toplantısı, Denizli Anemon Otel'de de yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya, pek çok kurumun temsilcisi ve IT yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, "İnternet bağlantılı modern buzdolapları, akıllı televizyonlar ya da otomobiller, işte evde günlük hayatta pek çok cihaz, artık internet bağlantıları sayesinde akıllı hale geldi. Veri paylaşımlı ve uzaktan idare edilebilir şekle dönüşüyor ancak bilgisayarlaşan bu cihazlar, kötü niyetli yazılımların da çeşitlenmesini beraberinde getiriyor. Yeni nesil otomobil, televizyon, oyun konsolu, buzdolabı gibi pek çok cihazın, çok yakın gelecekte siber suçluların hedefi haline geleceğini düşünüyoruz. Buzdolabına saldırı, ilk bakışta masumca görünüyor ancak internet bağlantısı sayesinde hackerler, teknolojinin normal işleyişini bozabilir. En basit haliyle buzdolabınızdaki dondurmayı eritebilir ya da daha ileriye giderek, yiyeceklerle ilgili miktar bilgisinde oynama yapar ve sahte siparişlere neden olabilirler. Bu sadece sinirlerinizi bozmakla kalmayıp maddi zarara da neden olur. Eğer buzdolabı ya da daha büyük çaplı bir soğutucu, bir şirketin önemli ürünlerini muhafaza ediyorsa olayın çapı daha da vahim hale dönüşür." dedi.

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Müdürü Nazım Erdoğan da Türkiye'de mobil bankacılık müşterisi sayısının, 2014 yılında bir önceki yıla göre iki kat artarak 6 milyon 711 bin kişiye ulaştığını dile getirdi.

Suç bilimleri uzmanı Altun ise internete hızlı bir giriş yapılan Türkiye'de, özellikle sosyal medyayı çok yoğun kullandığına dikkat çekti. Altun, "Siber suçlular, bu kadar yoğun sosyallikten fayda elde etmeye çalışıyor. Çeşitli oltalama, kandırma ve dolandırıcılık yönlemleriyle kullanıcıları istismar etmeye odaklanıyorlar. Maalesef bu konudan en çok da çocuklar ve kadınlar zarar görüyor. Bu nedenle istismarlara karşı mutlaka hem teknoloji yardımıyla hem de bilinçlenerek korunmalıyız." diye konuştu.

'CASUS PROGRAMLAR KADIN CİNAYETLERİNİ ARTTIRDI'

Facebook 13 yaşından küçüklere hesap açmasa da bazı ailelerin, çocukların yaşlarını büyük gösterip hesap açtığını anlatan İsa Altun, şunları kaydetti: "Bu çocuklar, babalarının veya annelerinin kredi kartı numaralarını alıp internette kumar oynuyor. Çocuk odalarında internet kesinlikle olmamalıdır. Bir odada çocuğu internetle başbaşa bırakmak, okyanus ortasında bırakmak gibidir. Evde internet, evin salonunda olmalıdır. Aileler, odasında çocuğunun ders çalıştığını sanıyor ancak kumar oynayan çocuklar var. 13 yaşında bir çocuğun, babasının 25 bin liralık kredi kartını harcadığını gördüm. Çocukları tuzaklara düşürüyorlar. İnternette her şey iz bırakır. Çocuk pornosuna giren kişiler kesinlikle yakalanır. Bunların içinde her türlü meslekten insanlar olabiliyor. Cep telefonlarına 50-60 liralık casus programlar yükleniyor. Kadın cinayetlerinin artış sebeplerinden birisi de budur. Adam eşine telefon hediye ediyor. İçine yüklediği casus program sayesinde kime mesaj atmış, kiminle konuşmuş hepsini takip ediyor, ertesi gün gidip öldürüyor. Kadınlar, hediye telefonlara çok dikkat etmelidir." CİHAN
<< Önceki Haber Suç bilimleri uzmanı Altun: Çocuk odalarındaki interneti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER