Süleyman Hurma: Biz de taraftarımızı sahada istiyoruz

Süleyman Hurma: Biz de taraftarımızı sahada istiyoruz

Trabzonspor Sportif Direktörü Süleyman Hurma, taraftarın beklentisi doğrultusunda yıldız isimlerden oluşan önemli bir kadro oluşturduklarını belirterek, "Biz de taraftarımızı sahada istiyoruz." dedi.

Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Hurma, sözlerine şehit haberlerinden duyduğu üzüntüyü belirterek başladı.

Böyle bir günde futbol konuşmanın mantık dışı olduğunu ifade eden Hurma, "Evlatlarımız toprağa düşmektedir. 'Hedefimiz ne' diye konuşmak çok akla uygun değil. Şehitlerimiz için ne kadar üzgün olduğunu söylemek istiyorum. Her milletin varoluş sebebi kendi geleceğini korumaktır. Ne olduğunu kime hizmet ettiğini bilmediğimiz kardeşlerimiz diye saydığımız insanlar çocuklarımıza pusu kurarak toprağa düşürüyorlar. Siyasetçi, devlet adamı ve asker değiliz. Tam nasıl konuşmak gerekir onu açıkçası bilmiyorum. İnsanın içindeki öfkeyi kenara koyarak konuşması çok kolay değil. Biz milletimizi, askerimizin ve devletimizin sonuna kadar yanındayız. Bunu dostumuz düşmanımız herkesin bilmesini istiyorum. Bu topraklar sürekli savaşan topraklar. Bu neden böyle bilmek zor. Umuyorum ki bugün yaşananlar son olur. Daha şehitlerimizin acısını yüreğimizde yaşıyorken diğerinin olması çok acı. Allah ailelerine sabır ve dayanma gücü versin. Ordumuzun, milletimizin ve polisimizin her zaman yanındayız." ifadelerini kullandı.

Hurma, bir basın mensubunun, 'Şu günlerde liglerin devam etmesini sağlıklı buluyor musunuz?' şeklindeki sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Evlatlarımız bir bir yere düşerken futbol konuşmak ve futbol oynamak çok güzel bir şey değil. Ancak bunu da söylemek istiyorum; biz devlet adamı değiliz. Bu işin stratejisini çok fazla hesaplayamayız. Halkız spor adamıyız, vergimizi öderiz. Onun ötesinde bir şey bilmek çok kolay değil. Devlet büyüklerimiz bu konuda ne der bilmiyorum ama teröristler istedi diye ülkenin durmasını da çok akla uygun bulmuyorum. Futbol, spor bir eğlence ama evlatlarımız şehit olurken eğlenmeyeceğiz, içimiz kan ağlayacak ama yaşamımızı sürdüreceğiz ki, o hainlerin ekmeğine yağ sürmeyelim. Büyüklerimiz ne der bilmiyorum ama devletimiz ne karar alınırsa saygı duyarız."

"BÜYÜK KULÜPLER TEMMUZ AYINDA TRANSFER YAPMAZLAR"

Trabzonspor'un geçmişi başarılarla dolu büyük bir camia olduğuna dikkat çeken Süleyman Hurma, bu sezon da camianın arzu ettiği başarıları yaşatma temennisinde bulundu.

Taraftarın kendilerinden sahada yıldız oyuncusu olan, savaşan, mücadele eden bir takım istediğine işaret eden Hurma, "Biz de taraftarlarımızı sahada istiyoruz. Kombine biletlerin sayısının artmasını istiyoruz." dedi.

Büyük kulüplerin temmuz ayında transfer yapmamaları gerektiğine vurgu yapar Hurma, sözlerine şeyle devam etti: "Bunların ön hazırlığının mutlaka yapılması lazım. O gün ki koşullarda ve imkânlarda ancak bu kadar transfer yapabildik. Umuyorum ki transfer olan arkadaşlar, şehrimize adapte olur ve taraftarımızı mutlu edecek sonuçlar alırlar. Önümüzdeki transfer döneminde çok daha yüksek kalitede ve düşük maliyette oyuncuları transfer edeceğiz. O çalışmalarımız da başladı." Takımda henüz taşların tam yerine oturmadığını kaydeden Hurma, "Beklediğimiz ve arzu ettiğimiz durumu henüz oluşturamadık. Bunun tabi bir sürü sebebi var. Bunların arasında bütçe ve para gibi meselelerde var. Bütün bunları göze aldığımızda taşları yerine oturduğumuz söylenemez." diye konuştu.

Göreve geldiği dönemdeki takımın genel yapısıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Hurma, camiada bir parçalanma olduğuna dair iddialarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Ben kendisini Trabzonsporlu hisseden bir insan olarak şu dileklerimi söyleyebilirim; Trabzonspor eğer şampiyon olacaksa bütün güçlerini maksimumda kullanmak gibi bir zorunluluğu vardır. Bölünmek ayrılmak Trabzonspor'un kaldırabileceği bir yük değil. Fikir ayrılıkları olacaktır tabi ki ama o da kulübün zenginliğidir. Bütün borçları ve hesapları incelemek gibi bir vaktim olmadı. Ama geldiğim dönemde sportif başarı olarak iyi durumda olmadığımız aşikârdı. Ama eğer büyük kulüpseniz bunların altından kalkacaksınız. Şu anda sportif olarak iyi gidiyoruz. Bir kulübün en büyük kaygısı transferde yaptığı hatalardır. Transferde yapılan hatalar o kulübün ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Burada çözülmeyecek bir sorunu olduğunu düşünmüyorum. Geçmişte her dönem hem insani hem de sportif hatalar yapılmıştır. Önemli olan hoşgörü ile birbirine yaklaşmaktır. Hoşgörümüzü kaybetmişsek ise söyleyecek çok bir şey de yoktur."

"BOSİNGWA'NIN MUKAVELESİNİN UZATILMASI KONUSUNDA BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK"

Sakatlıkları devam eden Bosingwa ve Bourceanu hakkında da açıklamalarda bulunan Hurma, her 2 ismin de tedavi sürecinin devam ettiğini dile getirdi. Hurma, şu aşamada Bosingwa'nın sözleşmesini uzatma gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirtti. Takım bulmaları istenmesine rağmen elde kalan 4 futbolcunun da takımdan ayrı çalışmaya devam edeceğini tekrarladı.

"TAKIMIMIZIN KAPTANI VAR"

Takım kaptanlığının Mbia'ya verileceği yönündeki iddiaları da yalanlayan Hurma, "Trabzonspor takımının bir kaptanı var. İkinci kaptanı da var. Böyle bir sorunumuz hiç olmadı, aklımıza da gelmedi. Sanıyorum ilerleyen günlerde bu tarz haberler daha da şiddetlenerek devam edecek." ifadelerini kullandı.

Göreve geldiğinde Trabzonspor'un 61 kişilik futbolcu kadrosuna sahip olduklarına dikkat çeken Hurma, "12 tane oyuncumuz ile karşılıklı sözleşme sonlandırma yaptık. 19 oyuncumuzu da kiraya verdik. Bu bir futbol takımında çok kabul edilebilir bir kadro değil. Benim elimde sayın Ersun Yanal'ın da gönderilmesini istediği bir liste vardır. Bu listeyi de hemen uygulamaya koyabilirdik. Ancak yeni gelen teknik direktörümüzün bu arkadaşları görmesini istedik. Trabzonspor'un bırakmayı düşündüğü bir oyuncu başka bir kulüpte yıldız oyuncu olabilir. Bizim bıraktığımız arkadaşlar kulüp bulmakta zorlanıyorsa burada düşünülmesi gerekenler de var." şeklinde konuştu.

"HENÜZ FOTOĞRAF NETLEŞMEDİ"

Süleyman Hurma, ligin ilk 3 haftasının ardından takımlarının durumunun netleşmeye başladığını, ilk verilere göre takımın sezon sonundaki yerini nasıl gördüğünü ilişkin soru üzerine, henüz fotoğrafın netleşmediğini söyledi.

"Fotoğraf henüz fulu" diyen Hurma, şöyle devam etti: "Bizim hedefimiz şu; olabiliyorsak şampiyon olmak. Olamamışsak, '2 takviyeyle bu takım şampiyon olur' yorumlarının yapılmasını sağlayacak bir kadro ve oyun yapısı oluşturmak. Bundan sonra yapacağımız şu. Takımı bir an önce birbirine bağlayıp eksikleri belirleyip, doğru oyuncuları aksayan yerlere koymak. Bunu becerebilirsek Trabzonspor bu ligde en az 5-6 yıl daha bir yerlerde olacak ve şampiyonluğu yakalayacaktır. Bu kadronun iskeletini şu anda kuruyoruz. Sabırdan yana bir sıkıntımız var. Bir de nelerin nasıl yapıldığını, Trabzonspor'un menfaatlerinin ne olduğunu bir kez daha gözden geçirmemiz gerekiyor."

Alt yapıyla ilgili hedefleri de sorulan Hurma, Türkiye'de bu konuya bakışta çok büyük yanlışlıklar yapıldığına dikkat çekti.

Gerek alt yapıya gerekse 1461 Trabzon'a yönelik düşüncelerinin olduğunu ifade eden Hurma, "Altyapıya yaş kategorilerine göre futbol oynanan ve sonuçlar alınan bir yapı olarak bakılıyor. Üzülerek söylüyorum, gurbetçi oyuncularımız ülkemizdeki alt yapıdan yetişenlerden daha fazla. Almanya'dan gelen gurbetçi oyuncu sayımız 80 milyonluk Türkiye'dekinden fazla ise burada bir sorun var demektir. Çok ciddi hatalar yapıyoruz. Önemli olan doğruları bilmek değil. Doğruları uygulayacak politikalar üretmek. Bu konuda geride kalıyoruz. Ne 1461 Trabzon'un şu anki durumu, ne de altyapının üst yapıyla uyumu Trabzonspor'un hedeflerine yönelik sonuçlar getirecek bir yapıda görünmüyor. Sakarya, Bursa, Adapazarı kısmen Adana bölgesi Türkiye'deki en yetenekli bölgeler. Bunu Trabzonspor değerlendirmelidir. Ama bu ayaküstü, birkaç günde halledilecek bir konu da değildir." diye konuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun da tam anlamıyla profesyonelleşmesi gerektiğini ifade eden Hurma, şunları söyledi: "Altyapıya önem veriyoruz demek, enflasyonu düşüreceğiz demekle aynıdır. Güzel bir yalandır. Altyapıdan bir oyuncuyu antrenmana almak alta önem vermek değildir. Profesyonelleşme bugünkü dernekler yasasıyla yönetilen kulüplerde mümkün değildir. Sonunda mutlaka seçilmiş bir yönetim kurulu olur ve profesyonel çalışan üzerinde bir talep olur. Profesyonelleşmek için buna yönelik yasalar çıkartılması gerek. Kulüpler birliğinin de profesyonelleşmesi gerekir. TFF'nin de profesyonelleşmesi gerek. Yayın hakları bir çatı altında toplanmalı. Bir sportif direktörle, bir genel müdürle profesyonelleşemezsiniz. Kulüpler profesyonelleşirse profesyonel olursunuz."

"KONGRE SÜRECİNDEN ETKİLENMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Hurma, aralık ayında yapılacak kongre sürecinin kendisini ve takımı etkileyip etkilemediğine dair soruya da şöyle cevap verdi: "Başkanımızla birlikte uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bize gerekli önemi verdi. Yetki de verdi. Gelecek dönemde bir kongre olacak olması tüm çalışanları etkiler. Ama biz takımı bunun dışında tutmak için maksimum gücü göstereceğiz. Bir kongre yapılması gerekiyorsa mutlaka yapılacaktır. Birşeylerden etkilenen bir kadro olmamaya çalışacağız. Farklı bir davranış biçimi sergileyemeyiz. Sonuçları bugünden bilinen ve bizim dahil olacağımız bir konu değil. Yönetimimiz ve başkanımız kongremiz var düşüncesiyle değil, yapılması gereken ne varsa yapalım düşüncesiyle hareket etti. Biz de elimizden geleni yaptık."

"HAKEM HATASI OLMAYAN BİR MAÇ OLSUN"

Hafta sonunda eski takımı Kayserispor ile yapacakları maçla ilgili de konuşan Hurma, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben orada güzel günler de yaşadım, Türkiye'nin en güzel tesislerinden birini yaptık. Kayserispor Anadolu'nun en saygın kulüpleri arasına girdi. Şimdi oranın başında Trabzonspor'da görev yapmış bir futbolcu var. Futbol böyle bir oyun. Tek dileğim temiz bir maç olması. Hakem hatası ve sakatlığın olmadığı bir maçı kazanmayı isteriz bir profesyonel olarak."

CİHAN
<< Önceki Haber Süleyman Hurma: Biz de taraftarımızı sahada istiyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER