Süleyman Yaşar: Merkez Bankası yüzde 20 devalüasyona razı oldu

Süleyman Yaşar: Merkez Bankası yüzde 20 devalüasyona razı oldu

Dün Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu. Yani bir hafta vadeli repo faizinin yüzde 7,5 olan fiyatını değiştirmedi. Faiz koridorunu ise yüzde 7,25 ve yüzde 10,75 arasında sabit tuttu.

Peki, bu ne anlama geliyor?

Şu anlama geliyor, Merkez Bankası son 100 günde Türk parasının Amerikan Doları karşısında yüzde 20 oranında değer kaybetmesine yani devalüe olmasına ses çıkartamadı. Belki dalgalı kur rejiminde devalüasyon olamayacağı hemen hatırlara gelebilir. Hemen belirtelim ,dalgalı kur rejiminde faiz oranlarıyla oynayarak devalüasyonlar yapmak bilinen bir uygulama oluyor.

Tekrar Merkez’in aldığı karara dönersek, son dönemde yaşanan kur oynaklığını gidermek için Merkez’in faiz artırımı yapması gerekiyordu. Çünkü gerektiğinde kısa vadeli faiz artırımlarıyla kur oynaklığını gidermek bir zorunluluktur. Ve uzun vadeli kredi faizlerinin düşük olması için bunu yapmak gerekir. Oysa dün Merkez, kısa vadeli politika faizini artırıp, kur oynaklığını gidermediği için yatırımcıların kullandığı uzun vadeli kredi faizlerinin artmasına neden olduğunu hemen belirtelim. Çünkü “kur oynaklığının yüksek olduğu böyle bir ortamda kim çıkar da düşük faizle yatırım kredisi verir” sorusunu sormak gerekiyor bu arada.

(...)

<< Önceki Haber Süleyman Yaşar: Merkez Bankası yüzde 20 devalüasyona... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER