Sur esnafı isyan etti: Perişan olduk, evimize ekmek götüremiyoruz

Sur esnafı isyan etti: Perişan olduk, evimize ekmek götüremiyoruz

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde günlerdir işyerini açamayan esnaf isyan etti. İlçeye yakın bir noktada bir araya gelen Sur esnafı, ortak açıklama yaparak, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Günlerdir işyerlerini açamadıklarını ve ekmek götüremediklerini anlatan esnaf Kadir Aydın, "Şimdi ise evine ekmek götürmekte zorlanmaktadır. Neredeyse haftanın 6 - 7 günü sokağa çıkma yasağı nedeniyle esnaf işyerini açamamaktadır." dedi.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bir araya gelen Sur esnafı adına Kadir Aydın açıklama yaptı. Kadir Aydın, 22 Temmuz'dan beri başlayan çatışmalı süreç ve hendek eylemlerinin tüm bölgeyi etkilediğini söyledi. Aydın, "En çok bizi yani Sur ilçesini etkilemiştir." dedi. Sur ilçesinin bu yıl UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesini alındığını belirten Aydın, şunları ifade etti: "Bu karar Diyarbakır halkını çok sevindirmişti. Doğal olarak turizmi canlandıracağını ve zaten çok zor durumda olan bölge esnafına cansuyu sağlayacağı yönünde büyük umutlar oluşmuştu. Ancak 2 aydır yoğunlaşan hendek eylemleri beraberinde çatışmalı süreci ve sokağa çıkma yasağını getirdi."

Çok zor durumda olan esnafın kirasını, vergisini ödemekte zorlandığını belirten Aydın, "Şimdi ise evine ekmek götürmekte zorlanmaktadır. Neredeyse haftanın 6 - 7 günü sokağa çıkma yasağı nedeniyle esnaf işyerini açamamaktadır. Çok sayıda esnafımız çeklerini ve senetlerini ödeyememesi nedeniyle hukuki ve cezai yaptırımlara maruz kalmıştır." diye konuştu.

"HENDEKLER KAPATILSIN, BARİKATLAR VE SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI KALDIRILSIN"

Son bir ayda Sur'da bine yakın esnafın vergi kaydını sildirmek ve ticari faaliyetlerini sonlandırmak için maliyeye müracaat ettiğini anlatan Aydın, şöyle devam etti: "Esnaflar olarak kendimizi ve hizmet verdiğimiz halkımızın geleceği kaygısı dışında herhangi bir taraf olma ve siyasi duruşumuz söz konucu değildir. Esnaflar olarak zor ve perişan durumdayız. Bir an önce hendek eylemlerinin ve bundan doğan çatışmalı sürecin sona ermesi iç barışın sağlanması, esnafın bu sıkıntılardan kurtulması önemle arz etmektedir. Sonuç olarak hendekler kapatılsın, barikatlar kaldırılsın ve sokağa çıkma yasağı uygulamasına son verilsin."

"POLİS DE ASKER DE DAĞDAKİ DE KARDEŞİMİZDİR"

Bu talepleri devlet yetkililerinden, HDP'den AK Parti'den rica ettiklerini ifade eden Aydın, "Bu memleket bizim memlekettir. Ateş düştüğü yeri yakar. İnsanlarımız ölmesin. Polis de asker de bizim kardeşimizdir. Dağda olan şahıslar da bizim kardeşimizdir. Bunların tek bir canı ve kanı dökülürse inanın bizim bütün işyerlerimiz yansa da umurumuzda değil. Onun için diyoruz lütfen bu halka çare bulun. Bugün Sur'da yaşananlar yarın Yenişehir, Kayapınar'a ulaşacaktır. Memleketimize sahip çıkalım. Burası Diyarbakır, peygamberler şehridir." dedi. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER