Suriyeli mülteciler, ağır kış şartları altında zor günler geçiriyor


Lübnan'da bulunan bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin yarıdan fazlası inşaat halindeki binalarda ve korumasız mekânlarda yaşıyor. Ülkedeki mülteciler kış mevsiminin gelmesi ile birlikte zor günler geçiriyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), ihtiyaç sahibi ailelere bazı temel malzemeler sağlıyor ama yeterli olmuyor.

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş sebebiyle yakınlarını kaybeden, aç ve susuz kalan Suriyeliler çareyi ülkelerini terk etmekte buldu. Milyonlarca Suriyeli her türlü tehlikeyi göze alarak ülkesinden kaçtı. Ağır kış şartlarının gelmesiyle birlikte ülkede birçok mülteci zor günler yaşıyor. Fawaz Awaz ve ailesi ise bu mültecilerden sade biri.

Awaz ailesi yaşadıkları soğuk deponun 10 günlük bebekleri Muhammed'i hastalandırdığını söylüyor. Anne Nesrin, "Hastaneye gidiyoruz ve oradan çıktığımızda oğlumuz iyi oluyor. Ama buraya geldiğimizde nem, soğuk ve rüzgârdan dolayı tekrar hastalanıyor." ifadelerini kullanıyor.

Baba Fawaz, soğuk ve nemli bu depoda yaklaşık 30 ailenin yaşadığını ve ısıtmanın çok zor olduğu ifade ediyor. Fawaz, "Biz sadece bu küçük odayı kullanıyoruz. Elektrikli ısıtıcı çalıştırdığımızda sigorta atıyor. Buraya soba kurmak ise mümkün değil." diye konuşuyor.

Bu küçük odaya aylık 50 dolar ödediğini söyleyen Fawaz, ayağındaki rahatsızlıktan dolayı çalışamadığını kaydediyor. Fawaz, "Bazen komşularımdan borç alıyorum. Bu ayakla çalışmam mümkün değil. Evime isabet eden bir bombadan sonra ayağımı kaybettim." diyor.

Fawaz oğlunun güçlü olduğunu ve hızlıca iyileşeceğini belirtiyor. Fawaz ayrıca, bir gün bebeğiyle birlikte Suriye'deki evlerine geri dönecekleri günü iple çektiğini ifade ediyor.

UNHCR, aileler için bazı yardım sağlıyor. Kontrplak ve plastik levhalarla odaları güçlendirdiği halde bu girişimlerin yetersiz kaldığı aktarılıyor.

UNHCR, 30 Kasım 2015 tarihi itibariyle, Lübnan'da bir milyondan fazla Suriyeli mülteci olduğunu açıkladı. Bunların yüzde 50'sinden fazlası garajlar, depolar ve inşaatı tamamlanmayan binalar gibi tehlikeli yerlerde yaşamak zorunda kalıyor.

Son verilere göre Ürdün'de 620 bin, 4,5 milyon nüfuslu Lübnan'da 1,1 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor. Dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke Türkiye'de ise 1,7 milyon Suriyeli yaşıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Suriyeli mülteciler, ağır kış şartları altında zor... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER