Suriyeli ve Afgan göçmenler istihdamı baltalıyor


Mersin'in merkez ilçesi Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, ucuza çalışan Suriyeli ve Afgan göçmenlerin istihdamı baltaladığını belirtti.

Önel yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'yi ikinci vatanı olarak belirleyen Suriye ile Afgan göçmenlerin büyük sıkıntı oluşturduğunu öne sürdü. İşverenin düşük maliyet sebebiyle Suriyeli ve Afgan işçilere yöneldiğini ifade eden Önel, "Asgari ücretin artması ve sigorta primlerinin yüksek olması, giderlerden tasarrufa gitmek isteyen işvereni Suriyeli ve Afgan işçilere yöneltti. İşveren 1300 TL asgari ücret ve sigorta primi ödemek yerine ucuza bu işçileri çalıştırıyor ve kendi adına tasarruf yaptığını sanıyor. Ancak bu durum maalesef Türkiye'deki istihdamı büyük ölçüde baltalıyor." ifadelerini kullandı.

Suriyeli ve Afganların genellikle tarım işçiliği ve çobanlık gibi işlerde istihdam edildiğini anlatan Önel, "Bu insanlar maalesef ucuz iş gücünün meydana gelmesine sebep oldu. Asgari ücretin 1300 TL olması ile de bu kişiler ucuz iş meselesini gündeme getirdi. Çünkü bir haneden 4-5 kişi düşük ücretle tarım ve bu tür işlerde sigortasız istihdam edilmeye başlandı. İşverende hem sigorta hem de asgari ücret ödemek yerine 4-5 mülteciyi istihdam etmeyi tercih ediyor. Çünkü 1 Türk işçisinin hem maaş hem de sigorta primi neredeyse 4-5 Suriyeli ve Afgan'ın istihdamına denk geliyor." şeklinde konuştu.

'DEVLET DESTEK TEŞVİK SAĞLAMALI'
Bu durumun ancak ve ancak hükümetin esnafa destek ve teşvik sağlaması ile de giderilebileceğini belirten Başkan Önel, "Esnafımız ciddi anlamda kriz içerisinde. Özellikle büyük alış veriş merkezleri esnafın belini büktü. Görünmeyen ekonomik krizler de işverenleri bu tür ucuz iş gücüne yöneltti. Türk işçilerde istihdamı arttırmak istiyorsak bu konuda devletimize büyük görevler düşüyor. Devletimiz esnafa ve işverene destek ve teşvik sağlarsa, Türk işçilerin istihdamı da o derece artacaktır. O zaman esnaf ve işveren ucuz işgücü yerine nitelikli ve kalifiye işgücüne yönelecektir." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Suriyeli ve Afgan göçmenler istihdamı baltalıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER