'Süt üreticisi destek almazsa kriz kapıda'

'Süt üreticisi destek almazsa kriz kapıda'

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, süt üreticilerinin yeni bir krizin eşiğinde olduğunu söyledi. Süt hayvancılığına yatırım yapanların, 2008 yılındaki gibi süt veren hayvanlarını kesmek zorunda kalabileceğini belirten Kocabaş, buna Et ve Süt Kurumu'nun çiğ süt fiyatını düşürmesinin sebep olacağını belirtti.

Oda Başkanı Kocabaş, yaptığı açıklamada, "2008'de olduğu gibi bu sektöre yatırım yapan binlerce süt üreticisi, süt veren hayvanlarını kesmek zorunda kalabilir. Geçen günlerde Ulusal Süt Konseyi'nin çağrısıyla süt sanayicisi, süt üreticisi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, bir yıldır arttırılmayan çiğ süt fiyatları konusunda toplandı. Toplantıda, çiğ süt üreticilerimizin 10 kuruşluk talebi kabul edilmedi. Süt sanayicileri, bir yıldır değişmeyen 1,15 TL'lik çiğ süt fiyatının daha da aşağı çekilmesi gerektiğini söylediler. Yazık, bu ülke 2008'de 1 milyon süt ineğinin kesildiği krize geri dönüyor. Hiç yaşananlardan ders almıyoruz. Süt üreticisinin bir yıldır beklediği küçücük bir artışı çok gören süt sanayicileri, kendi ürünlerini marketlerde tüketiciye çoktandır zamlı satıyor. Et ve Balık Kurumu, adını değiştirip Et ve Süt Kurumu'na dönüştürüldüğünde umutlanmıştık ancak aradan geçen bunca zaman içinde süt piyasasını düzenleme görevi verilen bu kurum, malesef üretici lehine tek bir karar almadı. Bir yıldır süt üreticisine 10 kuruş fiyat artışını çok görüp süt üreticilerinin onca maliyet artışına rağmen çiğ süt fiyatlarının düşürülmesini savundular. Bunu savunanlara açık söylüyorum, bindikleri dalı kesiyorlar." dedi.

Sektörde desteğin süt tozuna verildiğini ancak bunun doğru kullanılmadığını ifade eden Kocabaş, "Süt sanayicilerinin, hükümetin süt tozu için verdiği desteği de doğru kullanmadığını biliyoruz. Süt sanayicisinin bu anlaşılmaz tavrı ve hükümet boşluğunun da getirdiği ilgisizlik, süt üreticisini yeni bir krizin eşiğine getirdi. Uyarıyorum, bu kriz 2008'de yaşanandan daha ağır olabilir. Süt üreticisinin etkili olmadığı toplantılarda alınan bu kararlar, kırmızı etteki fiyat artışını daha da tetikler ve ithalat lobisinin çağrılarına uyularak yeniden besilik hayvan ithalatı yapılırsa da hayvancılık sektörü derin bir krizin içine düşer. İçine düşülen bu sıkıntılı durumdan, et ve süt üreticilerine yapılan desteklemeleri daha da arttırarak çıkılması mümkün." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Süt üreticisi destek almazsa kriz kapıda' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER