"Tekerlekli bir çöp tenekesine" benzeyen robot, polis için devriye gezmeye başlıyor

New York polis departmanı, ismi K5 olan bir robotu işe aldı. K5 kolları ve bacakları olmayan, dört gözetleme kamerasına sahip devasa bir robot ve bazılarına göre "tekerlekli bir çöp tenekesine" benzetiliyor.

SHABER3.COM


New York Polis Departmanı (NYPD), Times Meydanı metro istasyonunda yeni bir güvenlik önlemi uyguluyor ve yetkililerin "insanları güvende tutmak" için olduğunu söyledikleri bir güvenlik robotunu devriye gezmesi için görevlendiriyor. RoboCop benzeri bir makineden ya da insan benzeri iki ayaklı bir robottan bahsetmiyoruz. Kaliforniya merkezli Knightscope şirketi tarafından üretilen K5, R2-D2'nin devasa bir versiyonu gibi görünüyor. Gizlilik hakları grubu Surveillance Technology Oversight Project'in yönetici direktörü Albert Fox Cahn ise K5 için pek de övgü dolu bir tanımlama yapmıyor; The New York Times'a verdiği demeçte K5'in "tekerlekli bir çöp tenekesi" gibi olduğunu söylüyor.

K5, video kaydı yapabilen ancak ses kaydı yapamayan dört kamera ile donatılmış ve kolları da yok. Robot, önümüzdeki iki ay boyunca sürecek deneme çalışması boyunca gece yarısından sabah 6'ya kadar istasyonda devriye gezecek. Ancak K5 bir süre tam devriye gezmeyecek, çünkü ilk iki haftasını istasyonun haritasını çıkararak ve platformları değil sadece ana alanları dolaşarak geçirecek.



NYPD'nin makinesinin kamera görüntülerini canlı olarak yayınlayıp yayınlamayacağı ve kolluk kuvvetlerinin onun çektiklerini izleyip izlemeyeceği tam olarak belli değil. Robotun tanıtıldığı etkinlik sırasında "acil bir durum ya da suç halinde incelenebilecek video kaydı yapacağı" söylendi. Görünüşe göre yüz tanıma özelliğini kullanmayacak, ancak Cahn bu teknolojinin eninde sonunda makineye dahil edilebileceğinden endişe ediyor.

Açıkçası, K5 istasyondaki gerçek acil durumlara müdahale etme kabiliyetine sahip değil ve şüphelileri fiziksel ya da sözlü olarak yakalayamıyor. İnsanlara sağlayabileceği tek gerçek zamanlı yardım, robot üzerindeki bir düğmeye basabilmeleri koşuluyla, bir olayı bildirmek veya soru sormak için onları canlı bir kişiye bağlamak.


NYC K5'i önümüzdeki iki ay boyunca saati yaklaşık 9 dolara kiralıyor. The Times'ın belirttiğine göre belediye başkanı, kısa bir süre önce çeşitli kurumlara harcamalarını yüzde 15 oranında azaltma talimatı vermesine rağmen, robotun yapabileceklerinin buna değeceğine ikna olmuş görünüyor. Bu yılın başlarında Belediye Başkanı NYPD'nin rehine ve diğer kritik durumlarda kullanılmak üzere her biri 750.000 dolar karşılığında iki Digidog robotu satın alacağını da duyurmuştu. Bu, NYPD'nin 2021'de Boston Dynamics'in Spot adlı robotunun kullanımına yönelik tepkiler üzerine bu robotun kira sözleşmesini iptal etme kararından oldukça farklı bir adım.
<< Önceki Haber "Tekerlekli bir çöp tenekesine" benzeyen robot, polis... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER