Facebook videolarını engelleme

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), Facebook videolarının otomatik oynatılmasının nasıl engelleneceğini gösterdi.

Facebook videolarını engelleme

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), akıllı telefonlarda Facebook videolarını otomatik oynatılmasının nasıl engelleneceğine dair yol gösterdi.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Android, IOS ve Windows 7 işletim sistemlerinde Facebook videolarının otomatik oynatılmasıyla ilgili, Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) internet sitesinden yaptığı bilgilendirmeye ilişkin, "BTK, tüketicileri aydınlatıcı açıklama yaparak videoların otomatik oynatılmasının önüne geçilmesinin yolunu gösterdi" dedi.

'SOSYAL MEDYA TUZAKLARLA DOLU'

Aydın Ağaoğlu, sosyal medya kullanan tüketicilerin bir çok tuzakla karşı karşıya bulunduklarını, bunlardan birinin de Android, IOS ve Windows 7 işletim sistemlerinde videoların otomatik oynatılma uygulamasına geçilmesi olduğunu söyledi.

"DAR GELİRLİ TÜKETİCİLERİN TEPKİLERİ VARDI"

Sosyal medya kullanıcılarının sayfalarında kendi inisiyatifleri dışında otomatik gösterilmeye başlanan videoların, tüketicileri, kota aşımı nedeniyle yüksek maliyetlerle karşı karşıya bıraktığına işaret eden Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"TÜSODER olarak, bu uygulama nedeniyle çok şikayet aldık. Milyonlarca Facebook kullanıcısı videoların otomatik oynatılmasını nasıl önleyebileceklerini bilmediğinden kotalarının kısa sürede dolması, özellikle sınırlı miktarda kullanım kotası bulunan işçi, öğrenci gibi dar gelirli tüketicilerin tepkileri vardı. Bunun üzerine, konuyu yakın bir zamanda BTK Tüketici Hakları Daire Başkanlığı’na iletmiştik.

'OTOMATİK VİDEO OYNATMA ENGELLEME'

Kurum da bu haksız uygulamaya duyarsız kalmadı ve https://tuketici.btk.gov.tr sitesinin, tüketicilerle ilgili haberler kısmından 'Facebook otomatik oynatma ayarlarına ilişkin bilgilendirme' başlığıyla bir metin yayımladı. Duyuruda, 3 işletim sistemine ilişkin linkler bulunuyor. Bu linklere tıklandığında, otomatik video oynatma sisteminin nasıl engelleneceği resimli bir şekilde anlatılıyor."

WİNDOWS 8 VE XP'YE DİKKAT

Ağaoğlu, uygulamanın ancak Windows 7 için geçerli olduğuna dikkat çekerek, "Tüketiciler, şu ayrıntıyı gözden kaçırmasın. Sitede gösterilen üç işletim sisteminden Windows linkindeki bilgiler, Windows 7 kullanıcıları için. Windows'un tüm sürümlerini kapsamıyor. Windows 8 ve XP işletim sistemiyle alakalı da yakın bir zamanda BTK'dan açıklama bekliyoruz" dedi. Ağaoğlu, konuyla süratle ve yakından ilgilenerek, tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi konusunda BTK Tüketici Hakları Daire Başkanlığı’nın önemli bir duyarlılık gösterdiğini vurgulayarak, kurum yetkilileriyle bundan sonra da tüketici mağduriyetlerini gidermek konusunda sıkı temas halinde olacaklarını, internet aboneliği bulunan tüketicilerin BTK’nın sitesinde yer alan açıklamalardan yararlanarak cihazlarını ayarlamaları halinde videoların otomatik oynatılmasının sona ereceğini sözlerine ekledi.

DHA

<< Önceki Haber Facebook videolarını engelleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER