Tenkil Müzesi Sergisi büyük ilgi görüyor: Bugün ziyaret için son gün

Tenkil Müzesi gezici sergisini bu sefer Almanya’nın Frankfurt şehrinde 1890’da inşa edilen eski bir Gestapo hapishanesinde açtı. Sergiyi şimdiye kadar yaklaşık 2 bin 155 kişi ziyaret etti. Bunun 229'unu Almanlar oluşturdu.

SHABER3.COM

Şimdilerde hatırlama ve kültür merkezi olarak hizmet veren, bir dönem Nazilerin işkence merkezi olan tarihi hapishane, şimdi Türkiye'deki hukuksuzluk ve zulmün sembollerinin sergilendiği Tenkil Müzesine ev sahipliği yapıyor. Bugün kadar 229'u Alman ziyaretçiler olmak üzere 2 bin 155 kişinin ziyaret ettiği sergi bugün sona erecek. 


1890’da inşa edilen eski bir Gestapo hapishanesi olan  Klapperfeld Hapishanesi’ndeki serginin açılışında düzenlenen panele Eski Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, yazar aktivist Kazım Gündoğan, sanatçı Hozan Cane ve Alman eğitimci Dr. Helmut Dinse konuşmacı olarak katıldı. 


Açılışta gençler Zülfi Livaneli'nin 'Kardeşin Duymaz' parçasını söylediler 

Ayrıca sergide hatıraları sergilenen bazı mağdurlar da açılışta hazır bulundu. 


Sergide bulunan hatıralardan biri de  Tenkil sürecinde kansere yakalanıp 8 yaşında hayatını kaybeden oğlu Ahmet Burhan'a ait eşyalar . Oğlunu kaybeden  Zekiye Ataç yaşadıklarını anlattı. 
 
Tenkil Müzesi ‘Hatırlamak, Yüzleşmek, İyileşmek’ başlıklı gezici sergi, insan haklarının dokunulmazlığına güçlü bir tanıklık etmenin yanı sıra, insanlığa karşı suç olarak kabul edilen sistematik insan hakları ihlallerinin unutulmasına karşı bir hafıza işlevi görmeyi amaçlıyor.


Sembolik nesneler, kişisel anlatılar ve portreler kullanılarak bireysel hikayeleri mercek altına alınıyor. Sergi esnasında gerçekleştirilecek 3 etkinlikle yaşanan Tenkil Felaketi’nin boyutlarına farklı açılardan ışık tutulacak:

Temmuz ayında bu sergiye ev sahipliği yapacak olan Klapperfeld Hapishanesi, Nazi döneminde Alman Gizli Polis Teşkilatı tarafından kullanılmış ve mahzenlerinde işkence çığlıklarının yankılandığı bir mekan. 2010 yılından bu yana bu acı gerçeğin farkındalığını arttırmak için kendi daimi sergisi olan ve çeşitli anti-faşist faaliyetler için aktif olan bir Kültür Merkezi olarak yoğunlukla gençler tarafından kullanılan binanın hapishane mimarisi muhafaza ediliyor.



SERGİ ADRESİ 
Bugün son günü olan sergi, Ehemaliges Polizeigefängnis Klapperfeld,  Klapperfeldstraße 5, 60313 Frankfurt am Main adresinde gerçekleştiriliyor. 


<< Önceki Haber Tenkil Müzesi Sergisi büyük ilgi görüyor: Bugün ziyaret... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER