Terme'nin lezzetlerini gurbetteki hemşerileri için hazırlıyor


Karadeniz lezzetlerine hasret kalanları, kendi hazırladığı ürünlerle buluşturuyor. Termeli bir esnaf, hemşerileri için yöresel lezzetleri mevsiminde konserve yapıp dört mevsimde gurbetteki Termelilere gönderiyor.

Samsun'un Terme ilçesinde 7 yıldır doğal ürünleri ve yöresel lezzetleri konserve yapıp satan girişimci Rüştü Koçer, gurbetteki hemşerilerinin vazgeçilmezi haline geldi. Yöresel lezzetlere hasret kalan Terme mutfağının vazgeçilmez lezzetleri mevsiminde toplayıp, doğal yollardan muhafaza eden Koçer, yaptığı yöresel turşu ve konservelerle memleket hasreti çeken hemşerilerine pazarlıyor.

ORGANİK DEĞİL TAMAMEN DOĞAL VE YÖRESEL

7 yıl önce farklı bir merakla bu işe başladığını belirten girişimci Rüştü Koçer, şunları kaydetti: "Herkesin bulamayacağı farklı olanı yapmak için bu işe başladık. Eşimle birlikte mevsiminde topladığımız doğal ürünleri tamamen yöresel ve ormanlarda yetişen bu lezzetleri her mevsim zamanında hazırlayarak tüketmek için yaptık sonraları satmaya başlayınca doğal ürünler marketimizde bu iş tamamen bizim ekmek kapımıza döndü. Özellikle de gurbetteki hemşerilerimize siparişle çalışır olduk. Bazı ürünlere neredeyse yetişemiyoruz. Özellikle de az bulunan ve tamamen Terme yöresine has olan bu lezzetler daha çok rağbet görüyor. Bizdeki ürünlerin çoğu tamamen doğal, yetiştirme ürünler değil ormanlardan toplanarak yapılan yöresel lezzetler olması müşterilerin daha da çok dikkatini çekiyor."

HER ŞEYİN TURŞUSU VE KONSERVESİ MEVCUT

Yöresel ürünler sattığı ve unutulan tatları yaşattığı için mutlu olan Koçer, şu ifadeleri kullandı: "Kaldirik, mantar turşuları, dağ armut turşusu, hamsi turşusu, dağ çileği şurubu ve marmeladı sadece saya bildiğim, özellikle kiraz ve taflan tuzlamaları en çok tercih edilen ürünler arasında. Köy nişastası dahi bula bilen müşterilerim bu babaannelerimizin annelerimizin yaptığı lezzetlerin aynısı diyerek teşekkür ediyorlar. Tatillerde gelen hemşerilerimiz kışlık erzaklarını alıp götürüyorlar farklı bir iş yaptığımız içinde bu bizi daha çok mutlu ediyor. Ürünlerden bir tadan daha bırakamıyor çünkü doğal olması tercih edilmesine neden oluyor."

Kargo ile şehir dışına gurbetteki hemşerilerine sürekli yöresel lezzetleri gönderdiğini belirten Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu iş gerçekten çok zahmetli ve zor. Tatlı, tuzlu her çeşit ürününü muhafaza etmek ve tat vermek kolay değil ama bizde bu tecrübeye dönüştüğü için başarılı oldu. Müşterilerimiz 'biz yapıyoruz, olmuyor' diyorlar ama siz yapınca tadı müthiş oluyor nasıl yapıyorsunuz diye soruyorlar. Tabi bu iş tecrübe istiyor. Tamamen yöresel lezzetler olduğu için damak tadı da farklı oluyor. Yöresel lezzetlerimizi yeni nesillere aktarmak ayrıca bizi mutlu ediyor.

Büyüklerimizin şifa kaynağı yöresel karşımlar da müşterilerimiz tarafından tercih ediliyor. Eşim ve ben bir nevi Terme'nin lezzetlerini yaşatmak için çaba göstermiş oluyoruz, bu da bizi ayrıca mutlu ediyor." CİHAN
<< Önceki Haber Terme'nin lezzetlerini gurbetteki hemşerileri için hazırlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER