Terör saldırılarının ardından Brüksel turizmi dibe vurdu


Brüksel saldırıları yerel turizmi derinden sarstı. Brüksel'in simgesi olan Atomium'a günde 5 bin turist gelirken terör saldırıları sonrasında bu sayı haftada 2 bin 500'e kadar düştü. Otellerde doluluk oranı yüzde 25'i geçmiyor.

Geçtiğimiz ay Brüksel'de düzenlenen intihar saldırıları Belçika turizmini de ciddi anlamda etkiledi. 22 mart tarihinde Brüksel'in 2 önemli noktasında 3 saldırının gerçekleşmesi turistleri Brüksel'den tamamen uzaklaştırdı. Brüksel'in simgesi olan Atomium, saldırılardan önce günde ortalama 5 bin turisti ağırlarken şimdi ise günde sadece 300 turist bu mekanı ziyaret ediyor. Atomium, saldırılardan bu yana ise haftada ortalama 2 bin 500 turist ağırlıyor. Flaman Girişimciler Federasyonunun (UNIZO) yapmış olduğu araştırma sonucunda ise saldırıların Flaman bölgesi turizminde sebep olduğu maddi kaybın yüzde 35 oranında olduğu kaydedildi.

Brüksel'de yaklaşık 10 yıldır fast-food tarzı bir restoranda çalışan Naim Kolsuz, normalde müşterilerinin yarısından çoğunun turist olduğunu, Brüksel saldırılarından sonra ise müşterilerde yüzde 40'lık azalma görüldüğünü ifade etti. Kolsuz, "Şu anda şubemize gelen yabancı turist oranı yüzde 10-15 civarında. Özellikle cuma günleri çok işlek olması gerekirken artık çok sakin." şeklinde konuştu.

Brüksel'i en çok ziyaret eden yabancı turistlerin arasında Japonlar yer alıyor. Ancak saldırılar sonrasında Japon turist sayısında da ciddi bir azalma görülüyor.

Bu arada turist rehberlerine Brüksel'de güvenli bölgelerin işaretlendiği haritaların dağıltıldığı öğrenildi. Rehberlerin, Brüksel'e gelen Japon turistlere, "Grand Place meydanını gezebilirsiniz ancak diğer sokaklar tavsiye edilmiyor." dedikleri belirtildi.

Otellerde de ciddi azalma olduğu kaydedilirken ortalama olarak 5 odanın 4'ünün boş olduğu aktarıldı. Brüksel Oteller Birliği'nin (BHA) vermiş olduğu bilgilerde otel sektöründe binlerce kişinini işten çıkarılma tehlikesi var. Geçtiğimiz yıl Paskalya tatilinde yüzde 73 olan doluluk oranının bu yıl yüzde 18'e düştüğü açıklandı. CİHAN
<< Önceki Haber Terör saldırılarının ardından Brüksel turizmi dibe vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER