Ters kelepçeye yargılama izni çıkmadı!

Gezi olaylarınının yıl dönümündeki etkinlikleri takip etmek için Taksim’e giden Zaman Gazetesi muhabiri Emre Şencan yüz üstü yere yatırılıp bağlanarak, ters kelepçe takılmıştı. Sert muameleye yargılama izni verilmedi.

Polisten Zaman muhabirine şoke eden saldırı

Geçen yıl Gezi Parkı olaylarının yıl dönümünü takip etmek isteyen Zaman Gazetesi muhabiri Emre Şencan’ı yere yatırıp darp eden Güngören Asayiş Büro Amiri Serkan Bulut’un da aralarında bulunduğu polisler hakkında soruşturma izni verilmedi.

HÜRRİYETİ İHLAL

Olay sonrasında gazeteci Şencan’ın avukatı Abdulkadir Argıllı, söz konusu olayı Türk Ceza Kanunu’nun işkence, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanılma suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, hakaret ve tehdit suçlarının işlediği gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Olayla ilgili önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Daha sonra olaya karışan polisler hakkında idari soruşturma açılması için İstanbul Valiliği’ne başvuruldu. Güngören Kaymakamlığı ise İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan Bulut hakkında soruşturma izni vermedi. Avukat Argıllı, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’ne aykırı eylemleri nedeniyle haklarında şikâyetçi olunan sorumlular hakkında işlem yapılmaması üzerine İstanbul Valiliği yetkilileri hakkında da suç duyurusu yaptı.

HUKUKA AYKIRI

Şencan’ın avukatı Abdulkadir Argıllı, müvekkilinin haber yapmak amacıyla Taksim Meydanı’nda bulunan Gezi Parkı’na gittiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Emre’nin hukuka aykırı yahut şüphe uyandırır hiçbir eylemi bulunmuyordu. Olay yerindeki emniyet mensupları tarafından keyfi ve hukuka aykırı biçimde öncelikle hakaret ve darp edilmiştir.

DOMUZ BAĞINI ANDIRIR ŞEKİLDE BAĞLANDI

Ardından müvekkilim aşağılayıcı bir biçimde, domuz bağını andırır şekilde bağlanıp çömelik pozisyonda yüzü de yere bastırı- larak yere yatırılmıştır. Bu şekilde bir süre hukuka aykırı ve keyfi bir biçimde alıkonulmuştur. Daha sonra Emre, ‘Sakin olun, gazeteciyim, durun kimliğimi göstereyim’ demesine rağmen, Emniyet Amiri Serkan Bulut ve diğer polislerin saldırısına uğramıştır. Hayaları polisler tarafından tekmelenmiş ve ‘Buraya olay çıkarmaya mı geldin, seni burada s..’ şeklinde hakarete maruz kalmıştır.”



‘ZAMAN’ GÖRÜNCE SERTLEŞTİLER

Söz konusu olayda daha sonra yaşananlar ise tam anlamıyla basın özgürlüğünü ayaklar altına alan nitelikteydi. Avukat Argıllı, polislerin Emre Şencan’ın kimlik kartını gördükten sonra yaşananları şöyle aktardı:

ABD’DEN Mİ TALİMAT ALDIN

“Zaman Gazetesi ha! Yatırın bunu yere, takın kelepçeyi. Amerika’dan talimatla mı geldin? Seni s… ulan” diye bağırmalarını sürdürmüştür. Mukavemette bulunmadığı halde kendisi zorla yere yatırılıp kelepçe takmaya çalışılmıştır.”

<< Önceki Haber Ters kelepçeye yargılama izni çıkmadı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER