THY uçağı pisti bulamadı, facianın eşiğinden dönüldü

Türk Hava Yolları uçağı ABD'de Newark Havalimanı'nda pist yerine taksi yoldan havalanmaya kalktı. Neredeyse teker kesmek üzereyken hatayı farkeden kule telsizle uyardı. Pilot fren yaptı.

SHABER3.COM

Türk Hava Yolları filosundaki en büyük uçaklarından Airbus A330-300 ABD’de New York’taki Newark Liberty Havalimanı’nda yanlışlıkla pist yerine taksi yola girdi.

Cumartesi günü TC-JNI kayıtlı 289 yolcu kapasiteli uçak New York’tan İstanbul’a uçmak üzere park yerinden ayrıldı. Pist başına doğru hareket etti. Kalkış iznini aldı ve kalkışa başladı. Giderek hızlandı. Neredeyse tekerler yerden kesilmek üzereydi.


KULE FARKETTİ

Kuledeki hava trafik kontrolörü hatayı farketti. THY uçağı pist yerine uçakların park yerine ulaşımını sağlayan taksi yoldan kalkmaya çalışıyordu.

Pilotlar, park yerinden ayrıldıktan sonra W taksi yolundan ilerlemiş, 22R kodlu pistin başına kadar gelmiş ancak onu geçerek pistin diğer tarafındaki P taksi yoluna girmişlerdi.

ACİL DURUM EKİPLERİ UÇAĞA EŞLİK ETTİ

Kule, telsizle uçağı uyardı. Kalkış iznini iptal etti. Türk pilotlar fren yaptı. Uçak durdu ve  park yerine çekildi. Acil durum ekipleri uçağın etrafındaydı. Yolcular ne olduğunu anlamaya çalışırken pilot mekanik bir hata nedeniyle bir gecikme yaşanacağını anons etti. Uçak frenlerin soğuması için 45 dakika bekletildikten sonra havalandı.

THY NEWARK’A 3 AYDIR UÇUYOR

THY, New York’taki John F. Kennedy Havalimanı’ndan sonra şehirdeki ikinci büyük havalimanı olan New Jersey’deki Newark Havalimanı’na Mayıs ayından bu yana sefer düzenliyor.
<< Önceki Haber THY uçağı pisti bulamadı, facianın eşiğinden dönüldü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER