Tiyatro sanatçısı Nedret Güvenç hayatını kaybetti

Oyuncu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı Nedret Güvenç, 90 yaşında hayatını kaybetti.

SHABER3.COM

Türk tiyatrosunun efsane isimlerinden Nedret Güvenç sabaha karşı uykusunda vefat etti.

Güvenç, 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.

Nedret Güvenç kimdir?

5 Eylül 1930 tarihinde İzmir Çeşme'de Çiftlik köyünde doğan yönetmen, seslendirme sanatçısı, tiyatrocu ve oyuncu Nedret Güvenç, ilk okulu Bornova'da okumuştur.

Bornova Ortaokulu'nda okurken müzik ve tiyatroyla tanışmış ve 14 yaşında bir öğrenciyken Karel Çapek'in "Yaşadığımız Devir" adlı savaş karşıtı bir oyunda başrol oynamıştır.

İzmir'de öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda şan ve piyano tahsili yapan Güvenç, o dönemde tiyatro oyuncusu olmaya karar vermiştir.

Profesyonel olarak sahneye ilk kez 17 Şubat 1948 tarihinde İzmir Şehir Tiyatrosu'nda, önce ''Portakal Kabukları'' adlı çocuk oyunuyla ve ''Hanımlar Terzihanesi'' oyunuyla çıkmıştır.

İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etmiş ve 1950-1951 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları'na katılmıştır. 1959-1960 yıllarında üç sezon boyunca Cüneyt Gökçer'in davetiyle Ankara Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyuncu olarak sahneye çıkmıştır.

Daha sonra yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu'na dönen Güvenç, bugüne kadar 200'den fazla tiyatro oyununda baş rol almış ve pek çok ödül kazanmıştır.

1974 yılında oyunculuğunun yanı sıra "En Büyük Kumar" oyununu sahneye koyarak yönetmenliğe başlamıştır.

1995 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli olunca, Gencay Gürün'ün kurduğu "Tiyatro İstanbul" bünyesine katılmıştır.

Sanatçının, öykü ve hikaye denemeleri bulunmaktadır. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan Güvenç, Türkiye'nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini yazmıştır.

İlk evliliğini dublaj sanatçısı Hayri Esen ile gerçekleştiren güvenç, ardından Orhon Murat Arıburnu ile evlenmiş ve bu evliliği de son bulmuştur.

Daha sonra Yüksek Mimar Okan Bilgütay ile evlenen Nedret Güvenç’in bu evliliğinden Müjde isminde bir kızı vardır. 

9 Mart 2010 tarihinde İzmir Bornova Çamdibi'de "Nedret Güvenç Tiyatro Sahnesi" adında bir tiyatro açılmıştır.

200'den fazla tiyatro oyununda oynamıştır. Bunlardan bazıları Boş Beşik, Alcectis, Beyaz Güvercin, Cyrano de Bergerac, Rüya Gibi, Taruffe, Therese Raquin, İhtiras Tramvayı, Hile ve Sevgi, Macbeth, Eski Şarkı, Suların Altındaki Yol, Evcilik Oyunu, Kuru Gürültü, Yarış Bitti, Bozuk Düzen, Bir Kış Masalı, Vişne Bahçesi, Genç Osman, Masum Irene, Kanlı Düğün, Kralın Kısrağı, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Hırçın Kız, Günden Geceye, Aşk Mektupları.
<< Önceki Haber Tiyatro sanatçısı Nedret Güvenç hayatını kaybetti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER