Trump, Korona teşvik paketi görüşmelerini seçim sonrasına bırakınca piyasalar sarsıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Demokrat Parti ile gerçekleştirilen Koronavirüs yardım paketi görüşmelerini sonlandırdı.

SHABER3.COM

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tedavisi gören Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın görüşmeleri sonlandırdığını açıklamasının akabinde ABD borsaları yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Borsalar günü yüzde 1'in üzerinde kayıpla kapattı.

Trump'ın açıklamasıyla güvenli limanlara olan ilgi yükseldi; bu sebeple dolar da diğer para birimlerine karşı salı günü değer kazandı.

Ancak çarşamba günü dolar kazancının bir kısmını geri verdi.

Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden ile Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti milletvekilleri salgın sırasında halka destek olması gerektiğini söyleyerek Trump'ı eleştirdi.

Biden, Trump'ın ABD'lilere sırtını döndüğünü söyledi.

TRUMP: BU TEKLİF İMZALAMAYA HAZIRIM

Trump teşvik paketi görüşmelerinin sonlandırıldığını söylemesinin akabinde dün gece saatlerinde Twitter'dan yaptığı bir dizi açıklamada ise havayolları için 25 milyar dolar, küçük işletmelere destek için 135 milyar dolar ve her ABD'li başına 1.200 dolar yardım içerecek bir paketi derhal hayata geçirme çağrısında bulunarak, "Bu teklifi imzalamaya hazırım." dedi.

Piyasaların ilk düşüşünün ardından toparlanmasında Trump'ın bu açıklaması rol oynadı.

ENDEKSLER DEĞER KAYBETTİ

Trump'ın salı günü kaydettiği sözlerin ardından Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,34 değer kaybederek kapandı.

S&P 500 endeksi yüzde 1,4 ve NASDAQ endeksi yüzde 1,57 değer kaybıyla günü kapattı.

Dolar ise önemli para birimlerine karşı değer kazandı; Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Dolar endeksi salı günü değer kazansa da çarşamba bu kazancın bir kısmını geri verdi.

Merkezi ABD'de bulunan State Street Şirketi'nden stratejist Emily Weis, Bloomberg televizyonuna verdiği mülakatta, "Piyasadaki yükselişte şimdiye kadarki itici güç tüm dünyada merkez bankaları ve hükûmetlerin eşi benzeri görülmemiş teşvikleri oldu. Bunun büyük bir kısmı ABD'deydi. Şimdiyse ABD'de daha fazla mali teşvik için takvim ötelendi." dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise dün yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin toparlanması için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu yineledi.
<< Önceki Haber Trump, Korona teşvik paketi görüşmelerini seçim sonrasına... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER