Tüccar reformları olumlu buldu, tabana yaymayı talep etti


Tüccar, üretim ve Ar-Ge reformlarını olumlu karşıladı; tabana yaymanın gereklilik olduğunu vurguladı. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, reformlardan daha çok şirketin faydalandırılmasını talep etti. Önel, böyle bir adımın ekonomide ivmeyi arttıracağına işaret etti.


Siyasi irade, Ar-Ge yatırımlarını arttırma adına adımlar attı. Bu çerçevede Ar-Ge Reform Paketi ortaya koyuldu. Parlamentoda da ele alınıp kanunlaşan pakete göre tasarım merkezleri Ar-Ge merkezlerinin faydalandığı teşvik ile muafiyetlerinden yararlanacak. Sipariş veren ve sipariş alan firmalar Ar-Ge indirimine tabii tutulacak. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde temel birim maaşları devlet tarafından ödenecek. Tasarım merkezlerinde görevli elemanların dışarıda geçirdikleri müddet muafiyet kapsamına alınacak. Vergi indirimleri yapılacak. Bilişim firmalarının güvenli, kalifiye yazılım üretmeleri için gerekenler yapılacak. Reformlar, tüccar tarafını da memnun etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, eylemlerin üretici ve ihracatçının lehine olacağını belirtti.


Önlemlerin şirketleri rahatlattığından söz eden Önel, "Türkiye'nin ihracatını ele aldığımızda kilogramı 1 doların altında ürünlerimiz vardı. Devlet, bunu 6-7 dolar yapmak için firmalara teşvik verecek. Şu muhakkak biz her üründe ihracatçı olamayız. Onun için belli başlı ürünleri tercih edip o ürünlere yönelmeli, orada geliri arttırmalıyız. Böyle yapmamız katma değerli ihracatı arttırır. Yani pek çok ürüne yöneleceğimiz yerde belli başlı ürünlere yönelirsek iç ve dış satışı rahatlatırız." dedi.

Ar-Ge reformları ile olumlu bir ortamın belirdiğini; yoğunluğun arttığını anlatan Önel, şunları kaydetti:

"Teşvikler ile ilgili, irili ufaklı şirketlere yönelik kredilere dair açıklama talep ediyorlar. Hangi ürünlerde ne kadar teşvik var bilmiyorum onlara yönlendiriyoruz. Daha evvel araştırma yaptırdım. Bir bölgemizde, bir yerimizde şirketlerin Ar-Ge faaliyetlerinin satış gelirinde payı yüzde 2. İlk olarak bunu yüzde 7 veya yüzde 10'a çıkarmalıyız. İlk olarak onu halletmeliyiz. Ar-Ge önemli. İnovatif üretim önemli, bütün firmalar için bir görev. Bunu yaparken kalifiye elemana da yatırım yapmalıyız. Beyinlerimiz muhtelif ülkelerde. Bunları ülkemize armağan etmek de önemli. Bütün bunlar geliri, ihracatı arttırır."

İlker Önel, Ar-Ge gibi Üretim Reform Paketi'nin de önemli olduğunu savundu. Temennilerini ise şöyle dile getirdi:

"Biz paketlerin tabana yayılmasından yanayız. Ama üretim yapan, 10 ila 50 elemanı bulunan firmalar konulardan ırak kalıyor. Onlara eğilme yok. Bütün bunları tabana yayarsak reform paketlerine 3-5-10 sene sonra dönüş olur. Yani paketler tabana yayılmalı, daha çok şirket reformlardan faydalandırılmalı. Böyle olursa ekonomi ivme yakalar. Öte yandan istihdam konusu önemli. Kalifiye eleman yetiştirmek önemli. Teknik eğitimi önemli görmeliyiz. Herkes fakülte mezun olursa üretim veya imalat yapacak kimse bulamayız. "

CİHAN
<< Önceki Haber Tüccar reformları olumlu buldu, tabana yaymayı talep etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER