Tüketici Kredileri Sözleşme Yönetmeliği'ne tepki


Tüketiciler Birliği, Tüketici Kredileri Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin getirdiği yeniliklere tepki gösterdi. Açıklamada, "Çıkarılan bu yönetmeliğin halkın yaşantısına uygunluğu ve ihtiyaçları karşıladığı konusunda endişeliyiz." denildi.

Kayseri Şube Başkanı Serdar Kayaaltı imzası ile yapılan açıklamada, "Tüketicilerimiz, 'güçlü kuruluşlar' olarak adlandırılan bankalardan çekindikleri için 'kabullenme' ile başlayan bir sürecin içerisine itilmiş ve çaresiz bırakılmışlardır. Bu sebeple bankaların elinde bulundurduğu bu gücü bastıracak ve tüketiciyi mecbur bırakmayacak düzenlemelere ihtiyacımız devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Kayseri Şube Başkanı Serdar Kayaaltı yönetmeliği madde madde eleştirerek, şunları kaydetti: "6502 sayılı kanun, yürürlüğünden itibaren 6 ay içinde yönetmeliklerin çıkarılacağını hükme bağlamış. Fakat üzülerek belirtiyorum; kanun yürürlüğe girdikten 1,5 sene sonra yönetmelik ancak yayınlandı. Tüketicilerin aradan geçen 1,5 senede oluşan/oluşacak mağduriyetleri düşünülmedi. Yeni yönetmelikte bankalara 'bilgilendirme' sorumluluğu yüklenmiştir. Tüketiciyi bilgilendirme hususu banka tarafından ispatlanmak zorundadır. Uygulamada bir şey değişecek mi? Bankalar yine tüketiciye evrakın üstünü göstermeden imzalatacak ve yönetmelik kurallarını uygulamış sayılacak. Bu durumu denetleyecek bir mekanizmanın ol(a)madığını canımız sıkılarak görüyoruz. İmzalatılan belgeleri tüketicinin ne okuması ne de anlaması mümkündür. Senelerdir cari olan kanun maddesinde ise 'anlaşılabilir bir dille yazılması' şartı süs bitkisi gibi durmaktadır. Yönetmelikte sözleşme örneklerinin ilk bir sene içerisinde ücretsiz alınabileceği düzenlenmiştir. Neden ilk bir sene? Tüketici ilk bir seneden sonra hakkını aramasın diye mi?"

"Yeni yönetmelikte bileşik faizin uygulanmayacağı vurgusu yapılmış. Yeni bir hakmış gibi sunulan bu komediye de bazı tüketici dernekleri sevindirik olmuşlar." diyen Kayaaltı, şu değerlendirmede bulundu: "İnsanın 'uyanında balığa gidelim' diyesi geliyor. Bileşik faiz Cumhuriyetten beri ülkemizde zaten uygulanmıyor. Erken ödeme şartlarını da düzenleyen yönetmelik konut kredilerine hiç dokunmamış.

Tüketici kredilerinde erken ödeme yapıldığında indirim yapacak olan bankalar konut kredilerinde ceza kesmeye devam edecek. Konut kredisini çeken tüketici değil mi? Tüketicinin tarifi değişti de haberimiz mi yok? Ödemelerinin çoğu neden faize mahsup ediliyor? Tüm taksitlere aynı faiz miktarının uygulanacağına hükmedilemez miydi? Bankaların tahmini kârları tutmaz diye mi korkuldu? Kredinin taksitlerini tahsil et, erken ödeme yaparken asıl alacak aynen dursun, vicdan mı bu? Tüketici sözleşmeyi imzaladığı tarihten itibaren 14 gün içinde sözleşmeden cayabilecektir. Bunun için tüketiciden herhangi bir ücret talep edilemeyecek. Maalesef yine konut kredilerinde cayma hakkı yok! Bu yönetmeliğin bir lütufmuş gibi sunulmasına sessiz kalamazdık." CİHAN
<< Önceki Haber Tüketici Kredileri Sözleşme Yönetmeliği'ne tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER