TÜKODER Şube Başkanı: Elektrik şirketlerinin vatandaşa 35 milyar lira borcu var

TÜKODER Şube Başkanı: Elektrik şirketlerinin vatandaşa 35 milyar lira borcu var

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Balıkesir Şube Başkanı Necdet Bayhan, vatandaşlara elektrikte kayıp-kaçak bedellerini geri almaları için tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerine başvurma çağrısı yaptı. Elektrik dağıtım şirketlerinin, vatandaştan 35 milyar liraya ulaşan haksız kazanç elde ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Av. Bayhan, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından 21 Mayıs 2014 tarihinde alınan kararla kayıp-kaçak bedellerinin elektrik faturalarına yansıtılmadığını belirtti. Elektrik dağıtım şirketlerinin, abonelerinden 35 milyar lirayı bulan kayıp-kaçak bedeli tahsil ettiğini söyleyen Bayhan, "Elektrik şirketleri, Yargıtay Genel Kurulu'nun aldığı bu karardan sonra ortak açıklamayla 35 milyar lirayı bulan bu soygunun geri ödenmesinin imkansız olduğunu ve şirketlerin bu paraları ödemesi halinde iflas edeceklerini bildirdiler. Geçmiş dönem iktidarı da bunun üzerine, bu paraların geri ödenmemesi için bir yasa tasarısı hazırlayarak Parlamento'ya sunmuş ancak araya giren seçimler dolayısıyla bu kanun çıkarılamamıştır. Yasa tasarısı halen Parlamento'da beklemektedir. İktidar ve EPDK tüketicilerin değil, elektrik şirketlerini yanında yer almıştır, milyonlarca tüketicinin karşısında olmuştur. İktidarın ve EPDK'nın böyle bir yetkisi yoktur." dedi.

Abonelerin, son 10 yılı kapsayan bu bedelleri geri alabileceğini belirten TÜKODER Şube Başkanı Bayhan, "Tüm tüketicilerimizi, geçmiş yıllarda ödedikleri haksız ve hukuksuz kayıp-kaçak ve benzeri kalemlerden doğan alacaklarını almak üzere tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurmaya davet ediyoruz. Derneğimiz bu konuda tüketicilerimize hukuki yardımda bulunacaktır. Bilindiği üzere derneğimiz, 2012 yılında Dünya Tüketiciler Günü'nde elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak beledi, personel hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli gibi kesintilerin temel tüketici haklarına aykırı olduğunu söyleyerek imza kampanyası başlatmıştı. İlimizde de toplanan 12 bin imza sonucu Yargıtay Genel Kurulu'nca, bu ücretlerin haksız olduğu karar bağlanmıştı." diye konuştu.

'OTOMATİK SOYGUN DÜZENİ İŞLİYOR'

EPDK ve hükümetin, dağıtım şirketlerinden yana tavır takındığını söyleyen Necdet Bayhan, şöyle konuştu: "Tüm tüketicilerimiz. EPDK ve arkasındaki iktidar aracılığıyla bir elin parmaklarını geçmeyen elektrik şirketlerinin insafsızlığına terk edilmiştir. Bu düpedüz soygundur, hukukun tanınmamasıdır. Yargı kararlarının tanınmamasıdır. Özelleştirme yalanlarının geldiği nokta budur, keyfilik ve hukuk tanımazlıktır. Sürekli ve otomatik soygun düzeni işlemektedir. Bu yöntemlerle elektrik şirketlerine sermaye transferi yapılmakta, iktidarca da bütçe açıkları, halkın zorunlu harcamalarından karşılanmaktadır. Yani kaymak, birkaç elektrik şirketine yedirilmektedir. Bu mantıkla kârlar sermayeye giderken yatırım maliyetleri, tüketicinin sırtına yüklenmektedir. EPDK ise sermaye şirketlerinin kârlılığını arttırmanın gerekçelerini savunmak dışında bir iş yapmamakta, elektrik şirketlerinin temsilciliğini yapmaktadır."

Hükümete ve EPDK'ya çağrıda bulunan TÜKODER Şube Başkanı Bayhan, kayıp-kaçak gibi geçmişte kesilen haksız ödemelerin, şartsız olarak geri ödenmesini istedi. Dünyada enerji fiyatlarının dört kata yakın düştüğü bilgisini veren Av. Bayhan, "Türkiye'de açık bir soygun olması nedeniyle bu indirimin faturalara yansıtılmasını, bütçe açıklarının tüketicilerin sırtından kapatılması uygulamasının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Elektriğe yapılan gizli zamma karşı durarak, her türlü iletişim kanallarını ve demokratik tepki haklarını kullanarak protesto etmelerini ve derneğimize başvurmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber TÜKODER Şube Başkanı: Elektrik şirketlerinin vatandaşa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER