'Tunceli Üniversitesi bir bilim kurumu mu yoksa kültürel soykırım merkezi mi?'


Ankara Demokratik Alevi Derneği (ADAD) Eş Başkanı Murat Işık, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderilmek üzere hazırlanan ve Tunceli Üniversitesi'nin Senato toplantısında kabul edilen metnin skandallarla dolu olduğunu söyledi. Işık, "Tunceli Üniversitesi bir bilim kurumu mu yoksa kültürel soykırım merkezi mi?" diye sordu.

Ankara Demokratik Alevi Derneği üyeleri, derneğin genel merkez binasında basın açıklaması yaptı. Ankara Demokratik Alevi Derneği (ADAD) Eş Başkanı Murat Işık, Tunceli Üniversitesi'nin yaptığı Senato toplantısında üniversite bünyesinde Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Enstitüsü'nün kurma kararı alındığını hatırlattı. Senatonun kabul ettiği YÖK'e göndermek için hazırlanan metnin skandallarla dolu olduğunu ifade eden Işık, kurulan enstitünün bilimsel araştırmalardan ziyade ara rejim kurumu olarak davrandığını belirtti. Işık, "Üniversite hazırladığı metinde Alevilerle ilgili yapılacak çalışmalar konusunda milli strateji oluşturulmasını YÖK'e önermiştir. Peki, üniversitenin önerdiği milli strateji nedir? Tunceli Üniversitesi'nin milli strateji olarak adlandırdığı kavramda devletin resmi söylemi dışında hareket eden, yani devlet Aleviliğini kabul etmeyen Alevilerin hizaya çekilmesini önermektedir. Alevilerin asimile edilmesi için devletin stratejik davranması gerektiğini belirtmektedir. Buradan yetkililere soruyoruz, Tunceli Üniversitesi bir bilim kurumu mu yoksa kültürel soykırım merkezi mi? Devlet gibi düşünmeyen Alevileri, 'milli', 'milli olmayan' olarak adlandırmak bir üniversitenin işi midir?" sorularını yöneltti.

Alevilerin bir güvenlik sorunu olmadığını vurgulayan Işık, "Bu ülkede yaşayan herkesin güvenlik sorunu Türk İslam Sentezi denilen tek tipçi, ırkçı zihniyetten bu zihniyetin devlet aklına egemen kılınmasından kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

"AKP, ALEVİ DEDELERİNİ MAAŞA BAĞLAYARAK DEVLET ALEVİLİĞİ YARATMAK İSTENMEKTEDİR"

Ankara Demokratik Alevi Derneği Eş Başkanı Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tunceli Üniversitesi Senatosu'nun aldığı kararları, siyasal iktidarın politikalarından azade düşünmüyoruz. Ortadoğu'da mezhepçi politikaların batağına batan AKP şimdi de Alevi toplumuna yönelik yeni planlar tertiplemektedir. Bir yandan rızasız ve edep erkâna uymadan cemevlerimize girenler, diğer taraftan da günlerce cemevlerimizi kuşatma altında tutmaktadırlar. Öte yandan da Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerini tanımayıp, irfan evi olarak adlandıran AKP, Alevi dedelerini maaşa bağlayarak devlet Aleviliği yaratmak istemektedir. Cizre ve Silopi örneklerinin yaşandığı bir dönemde böylesi bir çalışmanın üniversite tarafından yapılması ve yapacağı işleri 'milli bir stratejinin gereği' olarak adlandırıp Alevilerin hedef haline getirilmesi bizi derin endişelere sevk etmektedir. Tüm demokratik kamuoyunu AKP'nin Alevilere yönelik kültürel soykırım politikalarına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Tunceli Üniversitesi bir bilim kurumu mu yoksa kültürel... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER