Türk Eğitim-Sen: Eğitim sistemi değiştirilmelidir


Sivas Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nuri Eryıldız, Milli Eğitim Bakanlığı'nı 4+4+4 eğitim sistemine geçildiği zaman defalarca uygulamanın yanlışları üzerinden uyardıklarını belirterek, gelinen noktada haklı çıktıklarını ve en kısa zamanda 5+3+4 sistemine geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nuri Eryıldız, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokula başlayacak öğrencilerin yaşlarının 72 aydan 66 aya düşürüldüğünü, bu sebeple okul öncesi eğitim kurumlarının kapanmaya yüz tuttuğunu savunan Nuri Eryıldız, şöyle devam etti: "Oysa okul öncesi de dahil olmak üzere 1+5+3+4 şeklinde olmuş olsaydı okul öncesi eğitim kurumları aynı şekilde devam edecek, öğretmenlerin yüzde 20'si norm fazlası olmayacak, yıllarca sınıf öğretmenliği yapıp norm fazlası duruma düşen sınıf öğretmenleri alan değişikliği yapmayacaklardı. Bugün geldiğimiz noktada Türk Eğitim-Sen yine haklı çıkmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının düştüğü, psikolojik gelişimlerini tamamlayamadıkları için okul ortamını benimseyemedikleri yönündeki şikâyetler Milli Eğitim Bakanlığını harekete geçirmiştir. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı 5+3+4 eğitim modeline geçiş yapmayı planlamaktadır. Bu kararı 2012 yılında almış olsalardı bu sıkıntılar yaşanmayacaktı."

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNİN SORUNLARI

Yapılan araştırmalarda 4+4+4 eğitim sisteminin büyük sıkıntılara neden olduğunu savunan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Eryıldız, "Geri dönütlere bakıldığında 4+4+4 sisteminin; 30 bini aşkın sınıf öğretmeninin norm fazlası olduğu, 21 bin 500 sınıf öğretmeninin alan değişikliği yaptığı, 5. sınıf derslerine giren branş öğretmenlerinin '5. sınıf öğrencilerinin kendilerini ortaokul çocuğu olarak görmediği', 66 aylık çocukların okula başlaması nedeni ile birçok okul lavabolarının bu yaş grubuna uygun olmadığı, akademik başarının düştüğü, psikolojik gelişime olumsuz etki yaptığı, gibi olumsuzluklarla karşılaşıldığı bilinen bir gerçektir." sözlerini kaydetti.

"BAKANLIK OLUMSUZLUKLARI DİKKATE ALMALI"

Bakanlığın bu olumsuzlukları ciddi olarak değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Nuri Eryıldız, şu ifadeleri kullandı: "MEB'in sınıf öğretmenliğinde 11 bine yakın norm fazlası öğretmen var. Bakanlığın, 5+3+4'e geri dönüldüğünde bu norm fazlası öğretmenleri tekrar sınıflara döndürme şansı olacaktır. Öte yandan sınıf öğretmenliğinde emeklilik, müdürlük sonuçları ve özür durumu tayinlerinden sonra yaklaşık 16-17 bin civarında da norm açığı oluşması bekleniyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı sınıf öğretmenliği norm açığını 12 bin 804 olarak açıklamıştı. 5+3+4'e geçilirse mevcut norm açığı ile birlikte 30 binin üzerinde sınıf öğretmeni ihtiyacı olacak. Sonuç olarak MEB bir an önce 5+4+3 eğitim modeline dönmeli, buna ilaveten okul öncesini de ihmal etmeyerek 1+5+3+4 şeklinde düzenlemeleri geri dönütleri de değerlendirerek yapmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Türk Eğitim-Sen: Eğitim sistemi değiştirilmelidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER