Türk Kadınlar Birliği üyeleri Söke buluştu


Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yıldönümünde 81 ilden kadınlar, Aydın'ın Söke ilçesinde biraraya geldi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, Türk bayrağıyla yürüyüş yaptılar ve müzik eşliğinde oynadılar.

Söke, Türk Kadınlar Birliği (TKB)'nin Türkiye Kadın Buluşması'na evsahipliği yaptı. Bütün illerden ve KKTC'den gelen yaklaşık 500 kadın, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümünü birlikte kutladı. TKB Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurcan, Söke Şubesi Başkanı Şeyda Azbazdar, Söke Kent Konseyi Başkanı Mahbube Özoğul ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şennur Parıldar başta olmak üzere Türkiye'nin dörtbir yanından gelen kadınlar, Söke Belediyesi Şehir Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndan yürüyüşe başladı, Cumhuriyet, İstasyon, Kubilay ve Aydın caddeleri güzergahında devam eden yürüyüşte, ellerinde Türkiye ve KKTC bayrakları taşıyarak marşlar söylediler. Şehirlerini belirten dövizler de taşıyan kadınlara, Sökeliler alkışlarla destek verdi. Yürüyüşün ardından Genel Başkan Uğurcan ve Şube Başkanı Azbazdar tarafından Atatürk anıtına çelenk koyuldu. Saygı duruşu yapıldı ve İstiklâl Marşı okundu.

Meydanda toplanan kadınlara seslenen Şeyda Azbazdar, "Atatürk devrimleriyle yüzünü çağdaşlığa çeviren ülkemiz, 1924-1936 tarihleri arasında kadıların sosyal, kültürel, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma yaşamında ve siyasette erkeklerle eşit olmalarını hedeflemiştir. 5 Aralık 1934 tarihinde çıkarılan yasa ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Birleşerek güçlü olmalıyız. Bizler bu ülkenin kadınlarıyız ve Türkiyemiz'in çağdaş cumhuriyet kadınlarına ihtiyacı var." dedi. Sema Kendirci Uğurcan ise, "Hukukun temeli olan Türk Medeni Kanunu ile aile ve toplum içinde eşit haklar kazanan kadınımız, sosyal yaşama aktif katılımın da en önemli adımını atmıştır. 1934 yılının 5 Aralık günü, Anayasa'nın değiştirilmesiyle de kadınlarımız, siyasal haklarının en önemlisini ve sonuncusunu dünya üzerindeki birçok ülkeden önce elde ederek, gerçek eşitlikle her alanda seçme ve seçilme haklarına sahip olmuşlardır. Bilimin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının, eşitliğin, özgürlüğün, yurtta ve dünyada barışın, en önemlisi hepsinin toplamı olan demokrasinin yılmaz savunucuları olacağız. Bu önemli ve anlamlı günde tekrarlıyoruz ki birlik, umut ve dayanışma ile sosyal ve siyasal yaşamın içinde ve haklarının bilincinde kadınlar olarak, üstümüze aldığımız sorumluluğun gereğini korkmadan ve yılmadan yerine getireceğiz. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine sahip çıkarak, yaşamın her alanında eşit katılım ve eşit temsilimizin sağlanması ve elde ettiğimiz hakların korunması ve kullanılması ve daha çok geliştirilmesi için her türlü demokratik mücadelenin içinde ve önderi olacağız." şeklinde konuştu. Toplu fotoğraf da çektiren karınlar, diğer programla kutlamaya devam etti. CİHAN
<< Önceki Haber Türk Kadınlar Birliği üyeleri Söke buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER