Türk tutuklunun intiharına engel olamayan Fransa'ya AİHM'den ceza


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Memduh İsenç'in hapishanede intihar etmesine engel olamadığı ve yaşam hakkını koruma maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Fransa'yı 26 bin 588 Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Fransa hükümlüyü gerektiği ölçüde korumayarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. Maddesini (yaşam hakkı) ihlal ettiği gerekçesi ile suçlu bulundu.

Memduh İsenç, 2008 yılında gözaltına alındı ve Bordeaux-Gradignan cezaevine gönderildi. 5 Aralık'ta iki kişinin daha bulunduğu hücreye yerleştirildi, 6 Aralık sabahı diğer mahkumlar duştayken pencere demirlerine kendini astığı belirtildi. Mahkeme, ilk defa hapsedilen bir kişi için hassas gözlem yapılması gerektiğini belirtti. Mahkûmun koğuşa konulduktan bir gün sonra intihar ettiğine dikkat çeken mahkeme, cezaevine yükümlülüğü altındaki kişileri koruma sorumluluğu hatırlatarak yaşam hakkının ihlal edildiğini vurguladı. Ayrıca hapishane demirlerinin intihar girişimleri için risk taşıdığı uyasında bulunduğunu ifade eden mahkeme, yetkililerin bu uyarıdan sonra hayati bir tehlike olduğu için tedbir alması gerektiğini kaydetti.

Mahkeme İsenç'in cezaevine girdikten 12 gün sonra intihar ettiği belirtirken cezaevine girmeden önce sağlık kontrolünden geçirilmesinin tedbir açısından önem arz ettiğini ifade etti. Fransız hükümeti, mahkemeye sağlık kontrolünden geçirildiğine dair savunma yapmasına rağmen, bunu doğrulayacak hiçbir belge sunamadı. AİHM, Fransız yetkilileri mahkumu gerektiği gibi korunmadığı görüşünde. Ayrıca cezaevi personeliyle sağlık görevlilerinin birlikte çalışmalarında düzensizlik olduğunu belirtti.

Baba İsenç, 9 Temmuz 2009'da oğlunun ölümünden dolayı Adalet Bakanlığı' ndan 60bin Euro maddi-manevi tazminat talep etti. Bordeaux idare mahkemesi bu talebi reddetti. Üst mahkemelerden de ret gelince davayı AİHMy'e taşıdı. AİHM, Fransa'yı, İsenç'in yaşam hakkını koruyamadığı için babası Bedrettin İsenç'e 20 bin Euro manevi tazminat 6 bin 588 Euro mahkeme masrafları olmak üzere toplam 26 bin 588 Euro ödemeye mahkum etti.

Babasına göre Memduh yaşam dolu bir insandı ve intihar edeceğine dair hiç ihtimal yoktu. Gelininin babasının emekli polis olduğunu söyleyen İsenç, oğlunu kumpasa düşürdüklerini iddia ediyor. Gelininin kendisini bir gün arayarak "oğlun hırsızlık yaptı, polisler tutanak tuttular, beni bir daha aramayın" dediğini söylüyor. AİHM'in kararında da yer aldığı gibi Memduh sağlık kontrolü yapılmadan cezaevine konuluyor. Avukatı, otopside ilk başta "önden yediği darbe sonucu dudağının patladığı kafasının arka taraftan çarptığı" şeklinde rapor edildiği fakat ikinci raporda ise kendisini astığı ifadesinin yer aldığını söylemiş. Yine avukatın ifadesine göre ambulans 46 dakika sonra olay yerine intikal etmiş. CİHAN
<< Önceki Haber Türk tutuklunun intiharına engel olamayan Fransa'ya AİHM'den... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER