Türkiye Barolar Birliği'nden 'levhadan silinme' açıklaması


Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'nin 'bir daha yazılmamak üzere levhadan silinme' başlıklı 27. maddesinin son fıkrasının neden değiştirildiğine ilişkin bilgilendirme yaptı.

TBB merkezinden yapılan açıklamada, bu maddenin, haklarında bir daha yazılmamak üzere baro levhasından silinmesine karar verilen avukatlara ilişkin olduğunu ve bu işlemin nasıl duyurulacağını düzenlemediğine işaret edildi.

Devamında ise şu izahta bulunuldu: "Maddenin son fıkrası, değişiklikten önce; 'Durum Türkiye Barolar Birliği'nce Resmi Gazete'de yayımlanır ve ayrıca yargı organları ile adli teşkilata duyurulmak üzere ağır ceza merkezindeki Cumhuriyet Başsavcılıklarına ve idari mercilere duyurulmak üzere valiliklere de bildirilir.' şeklinde idi. Bu hüküm gereğince, hakkında levhadan silinme kararı verilen avukatın durumu: Resmi Gazete'de yayımlanıyor, tüm adli teşkilata bildirilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildiriliyor, tüm idari mercilere duyurulmak üzere valiliklere bildiriliyordu. Uygulamada bu kadar geniş bir şekilde; Türkiye'nin tüm ilçelerinin birimlerine kadar levhadan silindiği bildirilen avukat hakkındaki karar herhangi bir şekilde kaldırıldığında da aynı birimlere ulaşıp kararın kaldırılması isteniyordu. Yaşanan olumsuz örneklerden kaldırma işleminin bazı birimlerce yerine getirilmediği ve mağduriyete neden olduğu görülmüştür. Örneğin; hakkındaki kararın kaldırıldığı bütün Türkiye'de işlendiği, sadece bir ilçenin vergi dairesi müdürlüğünün kayıtlarından silinmediği için meslektaşımız günlerce vergi kaydını yenileyememiştir."

SAKINCALARI GİDERMEK VE MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇMEK ÜZERE DEĞİŞTİRİLDİ

Bu sakıncaları gidermek ve mağduriyetlerin önüne geçmek üzere söz konusu değişikliğin yapıldığı ve levhadan silme kararının sadece; Resmi Gazete'de yayımlanması ve UYAP sistemine işlenmesinin düzenlendiğine dikkat çekilerek, "Levhadan silme kararının kaldırılması böylelikle kısa sürede duyurulacaktır. Amaç budur. Özetle levhadan silinmeye ilişkin bir değişiklik yoktur. Sadece ilgili yerlere bildirime ilişkin çağa uygun değişiklik yapılmıştır." denildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye Barolar Birliği'nden 'levhadan silinme' açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER