"Türkiye'de 2 bin dava arabuluculuk sistemi ile çözüldü"



Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, bugüne kadar 2 bin davaarabuluculuk sistemi ile çözdüklerini söyledi.

BUSİAD ve Bursa Arabulucular Derneği iş birliği ile organize edilen 'Arabuluculuğun İş Dünyasına Faydaları, Arabuluculuk Uygulamaları ve Zorunlu Arabuluculuk' konferansı Bursa'da yapıldı. 2013 yılında başlayan arabuluculuk sistemi ile yüzde 98 gibi bir başarı elde edildiği belirtildi.

ÖZTATAR: DAVALAR EN SON ÇAREDİR VE SİZİN HER SORUNUNUZU HALLETMEZ

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, dündaya 160 ülkede arabuluculuk sisteminin uygulandığını hatırlattı. Uyuşmazlığa düşen tarafların söz konusu uyuşmazlığı çözmek adına daha önce sadece mahkemeye gitmek ve hakim kararına başvurmak durumunda olduğunu belirten Öztatar, özellikle iş dünyası temsilcilerinin tek çere olarak mahkemeye gitmek zorunda olmadıklarını kaydetti.

Davaların her sorunu halledemeyeceğini ifade eden Hakan Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sorunu çözmenin alternatif bir yolu var artık. Üstelik bu yol direkt batıdan alınmış da değildir. Bu coğrafya üzerinde geçmiş dönemlerde de ahilik kültürü içinde ya da köy kanunu içinde de arabuluculuk sistemi vardı. Arabuluculuğun diğer sistemlerden en büyük farkı, tarafların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesidir. Üçüncü bir kişinin taraflar arasında yaşanan bir sorunu anlaması zordur. O nedenle arabuluculuğu, tarafların kendi kararlarını kendilerinin verdiği bir sistem olarak tanımlamak mümkündür. Mahkemelerde husumet bitmez. Bu sistem, insanların yaşadıkları sorunları öncelikle kendi aralarında çözmeyi benimser. Eğer sorun çözülemezse o zaman mahkemeye gitme yolu her zaman açıktır."

"BUGÜNE KADAR 2 BİNE YAKIN DAVAYI ARABULUCULUKLA ÇÖZDÜK"

Bugüne kadar toplam 2 bine yakın davayı arabuluculuk sistemi ile çözdüklerini, bu davalar arasında bin 600'e yakın davanın işçi-işveren davası olduğunu ifade eden Öztatar, çözülen davaların yüzde 70-75 oranında işçi-işveren davaları olduğunu dile getirdi.

Çözülen davalara bakıldığında yüzde 99'a yakın bir başarı oranı olduğunu vurgulayan Arabuluculuk Daire Başkanı, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Peki, neden iş dünyası arabuluculuğa gidiyor? Bugün bir iş dünyası temsilcisi mahkemeye gittiği zaman söz konusu dava en az 2-3 yıl sürüyor. Biz yeri geldiğinde 1 günde, bazen de 2 saatte sorunu çözüyoruz. Bursa'da görev yapan 100'ü aşkın arabulucu var. Türkiye genelinde de şimdilik 71 ilde arabulucu görev yapıyor. Bursa'da bugüne kadar yaklaşık 450 uyuşmazlık çözüldü. Buradaki başarı oranı da yüzde 99 oranında. Yani insanlar çok rahat bir şekilde masanın etrafında toplanıp sorunlarını çözebiliyor. Biz geç kalmış gibi görünüyoruz ama zorunlu arabuluculuk ile sisteme hızlı bir şekilde geçiş yapacağız."

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Uzmanı Alper Bulur ise yaşanacak uyuşmazlığı çözmenin en iyi yolunun karşılıklı müzakere olduğunu kaydetti.

CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye'de 2 bin dava arabuluculuk sistemi ile çözüldü" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER