Türkiye’de yaşanan enflasyonun yüzde 71,5’i yerli ve milli

Başta AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere neredeyse bütün İktidar temsilcileri Türkiye’nin yaşadığı hayat pahalılığının temel nedenini ‘dış faktörlerle’ açıklıyor. Ancak sorun şu ki; Avrupa’da, ABD’de yüzde 8’lerde seyreden enflasyon, Türkiye’de TÜİK’in rakamlarına göre bile yüzde 70’e çıkmış durumda. ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 156!

SHABER3.COM

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin yaşadığı enflasyonun sadece yüzde 28,5’inin ‘dış kaynaklı’ olduğunu söyledi. Hakan Kara’nın TÜİK ve MB rakamları ile kişisel verilerine dayanarak yaptığı hesaba göre yaşanan hayat pahalılığının yüzde 71,5’i ‘tamamen yerli ve milli.

TCMB eski başekonomisti de olan Kara’nın konuyla ilgili paylaşımı şöyle: “Güncel hesaplamalarıma göre Nisan’da %70 olan enflasyonun 20 puanı dış fiyatlardan 50 puanı bize özgü faktörlerden kaynaklanıyor. Çalışmalarda bahsi geçen ithalat fiyatlarını ve ayrıca kurun küresel risk iştahı ile açıklanan kısmını “dış fiyatlar” olarak aldım, kalanı bize özgü faktörler.”


<< Önceki Haber Türkiye’de yaşanan enflasyonun yüzde 71,5’i yerli ve milli Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER