Türkiye doğalgaza Avrupa’dan 2 kat fazla ödüyor

Türkiye'de ekonomik krizle birlikte artan hayat pahalılığına yakıt da ekleniyor. Dünyada enerji fiyatları geriliyor, ancak buna rağmen Türkiye'de doğalgaz ve elektrik faturaları kabarıyor. Uzmanlar, tedarikçiler ile yeni sözleşmeler yapılması gerektiğine dikkati çekiyor.

SHABER3.COM

Türkiye enerji ithalatına her yıl ortalama 42 milyar dolar ödüyor. 

Esgaz&İzmir Gaz Yönetim Kurulu Üyesi Arif Aktürk, Türkiye'nin doğal gaza Avrupa'nın iki katı para ödediğini söyleyerek, “Bundan sonra ivedilikle yasal altyapıyı değiştirmemiz gerekiyor. Böyle devam edersek, önümüzdeki yıllarda da yüksek gaz fiyatlarıyla devam edeceğimizi düşünüyorum.” diyor. 

Sözcü'nün haberine göre, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye her ne kadar yenilenebilir enerji yatırımlarını artırsa da, ödediği milyarlarca dolarlık ithalat faturalarını azaltamıyor. 

DÜNYADA FİYATLAR DÜŞSE BİLE TÜRKİYE'DE...

Uluslararası piyasalarda petrol ve doğalgaz fiyatları düşmesine rağmen, Türkiye'nin uzun vadeli kontratlar sebebiyle pahalı enerji ithalatına devam ediliyor.

Türkiye'nin mevcut durumu ve küresel enerji piyasasındaki gelişmeler dün düzenlenen bir toplantıyla ele alındı. 

Rus Enerji Uzmanları Toplantısı'nda ayrıca TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı'nın Türkiye ve çevresindeki doğalgaz piyasası üzerindeki muhtemel etkileri değerlendirildi.

Avrupa'nın doğalgazı Türkiye'den çok daha ucuza ithal ettiğini anlatan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Volkan Özdemir de şu anda dolar kurunun 5,70 TL'lerde tutulduğunu vurgulayarak, muhtemel yeni bir kur şokunda ithalat faturasının daha da artacağını kaydetti. 

Türkiye'nin doğalgaz kontratlarının yenilenmesi gerektiğini dile getiren Özdemir, tedarikçilerden indirimler de istenebileceğini söyledi. 

"RUSYA İLE İŞBİRLİĞİMİZ İNDİRİME GELİNCE DEVRE DIŞI"

Türkiye'nin özellikle petrol fiyatlarının çok düşük olduğu dönemlerde bile 41-42 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştirdiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu: “Rusya ile işbirliğimiz var, fakat fiyatları düşüremiyoruz. Bu bizim eksikliğimiz. Kamu özel sektör ortaklığıyla bir formülasyonun gerçekleştirilmesi, 2020'li yılların başında dönüşüm yaşamamız için bir fırsat sunuyor.”

TürkAkım ile enerji tüketimi yoğun olan Marmara Bölgesi'nin, daha düzenli ve kesintisiz bir gaz kaynağına kavuşmuş olacağını söyleyen Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, projenin Avrupa ve bu bölgedeki tüm ülkelerin arz güvenliği açısından da önemli olduğunu belirtti. 
<< Önceki Haber Türkiye doğalgaza Avrupa’dan 2 kat fazla ödüyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER