Türkiye için milli tehlike kapıda!

WADA, atleti dopingli çıkan ülkelerin tüm yarışlardan menedilmesini değerlendirmek üzere kurul kurdu. CNN, Türkiye’nin de endişe kaynağı ülkelerden olduğunu iddia etti.

Türkiye için milli tehlike kapıda!

Dün­ya An­ti Do­ping Ajan­sı (WA­DA) at­le­ti do­ping­li çı­kan ül­ke­le­rin tüm ya­rış­lar­dan be­lir­li bir sü­re menedil­me­si­ni de­ğer­len­di­ri­yor.

WA­DA Baş­ka­nı Cra­ig Re­edi­e, bu yön­de bir ka­ra­rın et­ki­le­ri­ni ölç­mek için ba­ğım­sız bir ko­mis­yo­nun ça­lış­ma yü­rüt­tü­ğü­nü açık­la­dı. 22-30 Ağus­tos ara­sın­da Pe­ki­n’­de ya­pı­la­cak Dün­ya At­le­tizm Şam­pi­yo­na­sı ön­ce­sin­de CNN te­le­viz­yo­nu­na ko­nu­şan Re­edi­e, men­ta­li­te de­ği­şik­li­ği için at­le­ti do­ping­li çı­kan ül­ke­ye am­bar­go kon­ma­sı­nın fay­da­lı ola­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Re­edi­e, “Şim­di­ye ka­dar hiç böy­le bir ka­rar alın­ma­dı. O ne­den­le çok önem­li bir adım. Bu ko­nu­da in­ce­le­me yap­ma­sı için gö­rev­len­dir­di­ği­miz ba­ğım­sız ku­ru­lun ça­lış­ma­sı­nı bi­tir­me­si­ni bek­li­yo­ruz. On­dan son­ra fe­de­ras­yo­na öne­ri­le­ri­mi­zi ile­te­ce­ği­z” de­di.

SADECE HALTERDE UYGULANDI

Ya­sak koy­ma yet­ki­si, Ulus­la­ra­ra­sı At­le­tizm Fe­de­ras­yo­nu­’n­da (IA­AF) bu­lun­sa da fe­de­ras­yon WA­DA­’dan ge­le­cek öne­ri­le­re olum­lu yak­la­şı­yor. Şim­di­ye ka­dar spor­cu­sun­da ya­sak­lı mad­de­ye rast­la­nan ül­ke­yi tüm ya­rış­ma­lar­dan men uy­gu­la­ma­sı sa­de­ce hal­ter­de uy­gu­lan­dı. Ge­çen ay Al­man ba­sı­nın­da ya­pı­lan bir in­ce­le­me­ye yer ve­ril­miş ve 2001-2012 ara­sın­da ma­dal­ya ka­za­nan at­let­le­rin ya­rı­sı­nın do­ping yap­tı­ğı­na da­ir bul­gu­lar ol­du­ğu id­di­ası or­ta­ya atıl­mış­tı.

İn­ce­le­nen ve “bü­yük oran­da do­ping yap­tı­ğı­na ina­nı­lan ve­ya ka­nın­da şüp­he­li mad­de­le­re rast­la­na­n” 800 isim bu­lun­du­ğu ve en az ya­rı­sı­nın Rus at­let­ler ol­du­ğu ile­ri sü­rül­müş­tü.

CNN'DEN TÜRKİYE İDDİASI

Ön­ce­ki gün 2012 Lon­dra Olim­pi­yat­la­rı­’n­da 1500 met­re­de al­tın alan As­lı Ça­kır Alp­te­ki­n’­in de do­ping­li ol­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tı. CNN, Tür­ki­ye­’nin de en­di­şe kay­na­ğı ül­ke­ler ara­sın­da ol­du­ğu­nu id­di­a et­ti.

DOPİNG UTANCINDA ACI TESADÜF

Aslı Çakır Alptekin’in 8 yıl men cezası almasının ardından ya­kın geç­mi­şe dö­nüp bak­tı­ğı­mız­da acı bir te­sa­düf dik­kat çe­ki­yor. Alptekin, Londra’da 1500 met­re­de al­tın ka­zan­dı­ğın­da bir baş­ka mil­li at­let olan Sü­rey­ya Ay­han Kop, “Da­nış­man­lık yap­tım. Be­nim sa­yem­de ol­du­” di­ye­rek ödül­ler­den pay is­te­miş­ti. Alp­te­ki­n’­in eşi ve an­tre­nö­rü İh­san Alp­te­kin ise, “Se­ne­de 1 ya da 2 kez gör­dü­ğü­müz bi­ri bi­ze na­sıl yar­dım  eder” di­ye­rek kar­şı çık­mış­tı. Ay­ha­n’­ın avu­ka­tı “A­ra­la­rın­da söz­leş­me va­r” di­ye­rek mahkemeye gitmişti. Ay­ha­n’­ın da 2009’da ömür bo­yu men ce­za­sı al­ması dik­kat çe­ki­ci bir de­tay ola­rak duruyor.

NOT: Spor Genel Müdürlüğü, 2011 ve 2012 yıllarında katıldığı uluslararası şampiyonalardaki başarıları için 2 bin 575 cumhuriyet altını karşılığı para ödülü verdiği Aslı Çakır Apltekin’e bunların iadesi için dava açacak. Kararın kesinleşmesi bekleniyor.

BUGÜN
<< Önceki Haber Türkiye için milli tehlike kapıda! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER