Türkiye'nin milli arabası, İsveç'e uğur getirdi


Yerli araç üretimi konusunda Haziran ayında Türkiye ile anlaşan İsveç Milli Elektrikli Araç Şirketi (National Electric Vehicle Sweden – NEVS), Çin'le 2020 yılına kadar 150 bin elektrikli araç üretme siparişini içeren 12 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attı.

İçinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları Türkiye ile yaptığı yerli otomobil proje anlaşması ile kısmen aşan NEVS, Çin şirketi Panda New Energy'den gelen 12 milyar dolarlık sipariş ile adeta uçuşa geçti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İsveç merkezli Çin sermayeli NEVS (eski ismi ile SAAB) İletişim Direktörü Mikael Östlund, siparişin elektrikli araç üretmenin yanı sıra yedek parça ve servisi de içerdiğini bildirdi. Mikael Östlund, "Bu sipariş hem NEVS için, hem de İsveç – Çin ekonomik ilişkileri açışında çok önemli." dedi.

Anlaşmaya göre, NEVS, Saab'ın 9-3 sedan platformunu kullanarak 2020 yılına kadar Panda'ya 150 bin sedan elektrikli otomobil üretecek. Panda aynı zamanda NEVS'in sahip olduğu ve ortak iş yaptığı diğer şirketlerin servislerinden de yararlanacak.

Araçların gövdesinin NEVS Trollhättan kentindeki fabrikasında üretileceği ve boyanacağını söyleyen Östlund, aracın geri kalan kısmının ise gemilerle götürüleceği Çin'in Tianjin kentinde şu an yapım aşamasında olan fabrikada tamamlanacağını kaydetti. Bu iş için 600 kişinin şirketin Trollhättan fabrikasında işe alındığını ifade eden Östlund, ilerde bu sayının daha da artacağını bildirdi.

Çin'in güney kenti Shenzhen merkezli Panda'nın dünyada en büyük elektrikli araç leasing şirketi olmak istediği belirtiliyor.

2011 YILINDA İFLAS AÇIKLAMIŞTI

1947 yılında kurulan İsveç'in otomotiv devi Saab, içinde bulunduğu mali darboğazı aşamayınca iflas kararı için 19 Aralık 2011'de mahkemeye başvurmuştu. O dönem General Motors'a ait olan Saab şirketinin Trollhattan fabrikalarında çalışan 3 bin kişi açığa alınmıştı.

MAYIS 2014'TE SAAB'IN ÜRETİMİ DURDURULDU

Saab'ı satın alarak yeniden hayata döndüren Çin ve İsveçlilerin oluşturduğu elektrikli araba şirketi NEVS, nakit akışı sıkıntısından belirli aralıklarla zaman zaman yeni jenerasyon Saab'ın üretimini durduruyordu. NEVS İletişim Direktörü Mikael Östlund, bu krizden çıkmak için iki yabancı otomobil üreticisi ile işbirliği müzakerelerini sürdürdüklerini de ifade etmişti. Daha sonra medyaya bunlardan birinin Türkiye olduğu yansımıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin milli arabası, İsveç'e uğur getirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER