Türkiye Uzmanı Barkey: Erdoğan'ın en büyük hatası barajı kaldırmamak oldu


ABD'li Türkiye uzmanı, Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Henri Barkey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük hatasının seçim barajını kaldırmamak olduğunu söyledi.

ABD'nin saygın düşünce kuruluşlarından Wilson Center'da düzenlenen 'Türkiye: Parlemento seçimleri ve sonrası' başlıklı panelde hafta sonunda yapılan parlamento seçimleri değerlendirildi. Panelde ilk sözü alan Türkiye uzmanı Barkey, AK Parti yönetiminin bir gerilemenin farkında olduğunu ancak böylesi sürpriz bir seçim sonucunu beklemediklerini söyledi.

Roboski Katliamı ve Erdoğan'ın Kobani konusundaki açıklamalarının doğuda büyük tepki çektiğini kaydeden Barkey, söz konusu gelişmelerin geçmişte AK Parti'ye oy veren Kürtlerin HDP'ye kaymasına neden olduğunu kaydetti.

AK PARTİ'NİN DEĞİL, ERDOĞAN'IN MAĞLUBİYETİ

Barkey, Erdoğan'ın Anayasa'yı ve Cumhurbaşkanlığı ile ilgili tüm yasaları çiğnediğini söyledi. "Bu sonuçlar AK Parti için bir mağlubiyet değil. Bu Erdoğan'ın mağlubiyeti. AK Parti hala birinci parti." dedi.

Erdoğan'ın çok büyük stratejik hatalar yaptığını kaydeden Barkey, "Erdoğan'ın 9 ay önce anayasayı değiştirme ve yüzde 10 barajı kaldırma fırsatı vardı. En büyük hatası barajı kaldırmamak oldu. Yasayı değiştirdiğini ve barajı yüzde 5 yaptığını varsayalım. HDP yüzde 5'lik bir barajın altında kalmazdı. Ancak belki de yüzde 8 lik bir oy alabilecekti." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak bir partinin yanında yer alması ve diğer partilere saldırmasının da seçmen üzerinde olumsuz etkisi olduğuna değinen Barkey, "Bu seçim sonuç tamamen Erdoğan'ın eseri. Bunu kendi kendine yaptı." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Orta Doğu Uzmanı Steven Cook, Erdoğan'ın seçimlerde direk rol alması gerektiğini düşündüğünü ve bu konuda yanlış yaptığını ifade etti. Halkın Erdoğan'ın seçim sürecindeki tutumunu onaylamadığına dikkat çekti. İnsanların kendisine Türk dış politikasında ne gibi değişimlerin olacağına dair sorular yönelttiğini kaydeden Cook, "Önemli bir değişikliğin olacağına inanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Ortadoğu Enstitüsü Türk Araştırmaları Merkezi Direkörü Gönül Tol ise, HDP'nin seçimlerden büyük bir başarı yakaladığını ve bir Türkiye partisi olmayı hedeflediğini dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye Uzmanı Barkey: Erdoğan'ın en büyük hatası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER