TUSKON: Haksız ithamların ve mesnetsiz suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), başta Maliye Bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarınca rutin dışına çıkılarak, kurumsal olarak kendilerine yapılan baskıların bir benzerini çatısı altındaki derneklere üye olan iş adamlarına da yoğun bir şekilde yapıldığını vurguladı. Aynı süreçte yönetim kurulu üyelerinin bizatihi bulundukları illerdeki üst düzey kamu görevlilerince ve muhtelif parti temsilcilerince TUSKON'dan istifa etmeye ve faaliyetlerini karalayıcı ifadeler içeren açıklama yapmaya zorlanlandıklarını aktaran Konfederasyon, "TUSKON olarak kamuoyuna yansıyan haksız ithamların ve mesnetsiz suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu hususlara dair mücadelemizi hukuki çerçevede sonuna kadar devam ettireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz." ifadelerini kullandı.

TUSKON, yazılı bir açıklama yaparak hakkındaki iddia ve ithamlara cevap verdi. ?S?on günlerde ismi anılarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir soruşturma yürütüldüğünün basına yansıdığını ve 2 gün önce Ankara'da üyesi Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) ve bu federasyona üye derneklerde polis eşliğinde arama yapıldığını hatırlatan Konfederasyon, kurulduğu günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde kendi tüzüğündeki amaçlara uygun olarak Türkiye'in dış ticaretinin yeni pazarlar odaklı genişlemesini desteklemeye yönelik faaliyetlerde bulunduğunun altını çizdi. Bu faaliyetlerin ciddi bir kısmının 2 yıl öncesine kadar Ekonomi Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ortaklığında organize edildiğine dikkat çeken TUSKON, hatta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın bazı yurt dışı gezilerinin iş heyetlerinin organizasyonlarını da kendisinin başarı ile gerçekleştirdiğini belirtti.
 
Sivil toplum örgütlerinin demokratik toplumların vazgeçilmez unsurları olduğunu kaydeden Konfederasyon, açıklamasında ayrıca şunları dile getirdi:

"Demokrasinin işleyişi, ekonomik ve sosyal verimliliğin sağlanması ancak organize olmuş sivil toplum yapıları ile mümkündür. Türkiye'nin en prestijli, ciddi ve sorumluluk sahibi sivil toplum kuruluşlarından biri olmamıza rağmen, bahsi geçen soruşturma öncesinde de, son iki yıldır son derece haksız ithamlara ve baskılara maruz kalmaktayız. 
 
TUSKON'un bir iştiraki olan TUSKON Evrensel Fuar 'nin 2014 yılında daha önce Ekonomi Bakanlığı tarafından verilmiş pek çok fuar organizasyonu onayı hukuksuzca iptal edilmiştir. İptal kararlarına karşı açılan davalar kazanılmış ve haklılığımız tescil edilmiştir. Kurumumuzca organize edilen organizasyonlara katılmak üzere gelecek ithalatçı iş insanlarına ülkelerde bulunan elçiliklerimizce TUSKON organizasyonuna gelecek olmaları sebebiyle vize verilmeyerek ihracatımıza yapılan katkılara engel olunmuştur.
 
Konfederasyonumuz rutin olarak İçişleri Bakanlığı'nın denetimine tabidir ve en son 2014 yılı sonunda denetim geçirmiştir.
 
Maalesef kurumsal olarak bize yapılan baskıların bir benzeri  iki yıldır faaliyetlerimize değer verdiği için çatımız altında bulunan derneklere üye olan iş adamlarına başta Maliye Bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarınca rutin dışına çıkılarak yoğun bir şekilde yapılmaktadır.
 
Aynı süreçte TUSKON yönetim kurulu üyelerimiz bizatihi bulundukları illerdeki üst düzey kamu görevlilerince ve muhtelif parti temsilcilerince TUSKON Yönetim Kurulu üyeliğinden ve dernek üyeliklerinden istifa etmeye ve TUSKON faaliyetlerimizi karalayıcı ifadeler içeren açıklama yapmaya zorlanmaktadır. 
 
Bu baskılar 1 Kasım seçimleri sonrasında daha da pervasız bir hal almış ve Koza İpek Holding'e kayyum atanması örnek verilerek işadamlarının TUSKON'dan ayrılmaları ve başka sivil toplum kuruluşlarına üye olmalarına yönelik baskılar daha da arttırılmıştır.
 
Biz; ahlak, vicdan, demokrasi, basın özgürlüğü, teşebbüs hürriyeti, kanun önünde eşitlik, hukukun üstünlüğü ve diğer evrensel değerlerin gelişmesinin önemine inandık. Bu değerlerin güçlenmesinin ekonominin, dış ticaretin, milletimizin refahının artışına sebep olacağına inandık. Bugün gelinen noktada bu değerlere bağlılığımız ve Türkiye'nin geleceğinin bu değerlere bağlı olduğuna dair inancımız değişmemiştir. 
 
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu-TUSKON olarak kamuoyuna yansıyan haksız ithamların ve mesnetsiz suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu hususlara dair mücadelemizi hukuki çerçevede sonuna kadar devam ettireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Konfederasyon, açıklamasına ayrıca 31 Mart 2012 tarihindeki Genel Kurulu'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından bir parça da koydu. Erdoğan'ın konuşmasında TUSKON'un ürettiği katma değeri ve Türkiye'ye faydasını veciz ifadelerle teyit ettiğine dikkat çekti. Açıklamada yer alan Erdoğan'ın konuşmasının ilgili kısmı şöyle:
 
"TUSKON yönetimini ve üyesi iş adamlarını Türkiye'ye verdikleri hizmetten, büyük Türkiye hedefleri ve gayretlerinden dolayı yürekten tebrik ediyorum. Türkiye'nin adını dünyaya duyurdukları ve ay yıldızlı bayrağı dünyanın ücra yerlerine taşıdıkları için şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. TUSKON bir misyon ile yola çıktı, TUSKON sadece para kazanma ve ticaret yapma misyonu ile değil Türkiye ekonomisini büyütme, ülkeye millete hizmet etme Türkiye'nin adını dünyaya duyurma amacıyla yola çıktı. TUSKON hırsı değil kanaati, kazanmayı değil paylaşmayı, sömürmeyi değil dayanışmayı savunarak; savunduğu değerlerin arkasında samimiyet ile durarak kendisini değil ülke ve milletini öne çıkararak farklılığını ortaya koydu. En önemlisi de TUSKON sırtını belli çıkar çevrelerine değil, millete dayadı. Kaynağını milletten aldı. İlhamını milletten aldı. Ufkunu, motivasyonunu ve misyonunu milletten aldı. TUSKON gibi Anadolu evlatları halktan aldıklarını halk ile paylaştılar, birlikte büyüdüler. Türkiye sizler gibi iş adamlarının samimiyeti gayreti ve heyecanı sayesinde yeniden ufukların efendisi oluyor. Siz arkanıza karanlık güç odaklarını almadınız; arkanıza mafyayı, çeteleri, cuntaları almadınız; siz arkanıza galata bankerlerini almadınız; siz arkanıza hazineyi, siz arkanıza? kamu bankalarının kaynaklarını almadınız; siz  ideoloji ile yürümediniz; siz dayatmalara, baskılara, engellere boyun eğmediniz; siz arkanıza sadece ve sadece milleti aldınız ve yola böyle devam ettiniz. Siz işte beşer planında bu nedenle büyüksünüz, arkanıza milleti aldığınız için, milletle yürüdüğünüz için büyüksünüz ve bu ülkeyi büyütüyorsunuz."
CİHAN
<< Önceki Haber TUSKON: Haksız ithamların ve mesnetsiz suçlamaların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER