UKÇADER: Kırşehir'de akraba evliliği yüzde 87.1


UKÇADER tarafından Kırşehir merkeze bağlı 14 mahallede yapılan ankette, kadınların yüzde 87.1'inin akrabası ile evli olduğu belirtildi.

Kırşehir Uluslar arası Kadın Çocuk ve Engelliler Derneği (UKÇADER) Başkanı Şefika Kımçak, anketle ilgili aptığı açıklamada, Kırşehir'de kadınların yaşam kalitelerinin belirlenmesi adına böyle bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

Başkan Kımçak, şunları kaydetti: "UKÇADER, ve Kamer Vakfı ile ortaklaşa bir çalışma gerçekleştirdik. Trabzon, Urfa, Gaziantep, Nevşehir, Erzurum illeri de bu çalışma içerisine girdi. Kırşehir'in 14 merkez mahallesinde kadınların ihtiyaçlarının tespit edilmesi ile başladık, toplumda cinsiyet ayrımcılığının ne derecede etkili olduğunu göstermek istedik. Şiddete maruz kalmış kadınlar için kurumumuza ulaşabilmeleri için bilgilendirme çalışması yaptık. 5384 sayılı kanun gereğince bilgilendirmede bulunduk. Anadolu illeri arasında en önemli gördüğümüz çocuk cinsel istismar sayısının Kırşehir'de az olması, Ahi Evran Üniversitesi'nde de 'Kadın Erkek, Eşitlik-Birimi' kurulumu çalışmaları da başladı. Kırşehirliler olarak yaptığımız organizasyon ve mahalle toplantılarına kadınlarımızın katılım oranının da yüksek olması bizim için önemli değer oldu. Okuma oranı ve gelir seviyemiz yükseldikçe kadınlarımızda kendi haklarının bilincinde olup bu haklarına sahip çıkacaklardır."

KIRŞEHİR BELEDİYESİNDEN MAHALLE KONAKLARI İLE İSTİHDAMI DESTEĞİ

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de kadınlara yönelik yapılan çalışmaların artması gerektiğini belirterek, belediyenin bu konuda yaptığı faaliyetleri şu sözlerle ifade etti: "Belediyemiz yönetiminde de kadınlarımızın aktif rol almalarını sağladık. Kadınların yönetime aktif katılımlarını gerçekleştirmek adına Aile Yaşam Merkezimizde, kurslar tertip ederek bilinçlendirme çalışmaları yaptık. İlk dönemimizde tespit etmeye çalıştığımız sorunların üzerine giderek çözüm oluşturduk. 14 mahallemizin 2'sinde açtığımız 'Mahalle Konakları'mız ile mahallelerde evlerinde kalan kadınların istihdam çalışmalarını organize ettik. Hedefimiz bu bağlamda 14 mahalleye de bu konakları açarak ev işlerinin yanı sıra aile ekonomilerine katkı sunmalarını da sağlamayı hedefliyoruz. Göremediğimiz noktalarda da kadınlarımızın iletişim adreslerimizle bizleri bilgilendirerek gerekli çalışmalarımıza katkı sunmalarını istiyoruz."

Kamer Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu çalışmada Kırşehir'de 17 yaşındaki genç kızdan 86 yaşındaki kadına kadar her kesime ulaşılmaya çalışılırken kadınların yüzde 87.1'i akraba evliliğini tercih ettiğini belirtirken eğitim oranının düşüklüğü yüzde 32 olarak ortaya çıktı. Evlilikten sonra Kırşehir'de kadınların yüzde 20.1'i evlerinin kendisine ait olduğunu yüzde 39.'u ise kirada oturduklarını beyan etti.

UKÇADER: KIRŞEHİR'DE KADINLARIN YÜZDE 43'ÜNÜN GELİR GETİREN BİR İŞİ YOK

UKÇADER tarafından yapılan anket çalışmasında Kırşehir'de ikamet eden kadınların yüzde 43'ü gelir getiren bir işte çalışmadığı, yüzde 5'i ise ev içerisinde gelir getiren bir çalışma yaptığı ortaya çıktı. Ankette, 'miras nasıl pay edilmelidir?' sorusuna ise Kırşehir'de görüşleri alınan kadınların yüzde 81.4'ü kadın ve erkek eşit olarak dağıtılmalı cevabını verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber UKÇADER: Kırşehir'de akraba evliliği yüzde 87.1 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER