Ukrayna'dan, Gazprom'a 3,5 milyar dolarlık 'tekelleşme' cezası


Ukrayna Tekelleşmeyle Mücadele Komitesi (Ukrayna Antimonopoly Komitesi - AMKU), Rus enerji şirketi Gazprom'un rekabetin korunmasına ilişkin mevzuatı ihlal ettiği gerekçesiyle 3,5 milyar dolar (85 milyar grivna) ceza kesti.

Ukrayna Antimonopoly Komitesi Başkanı Yuriy Terentyev, sosyal medyada yaptığı açıklamada, söz konusu cezanın Ukrayna'da tekel konumundaki Gazprom'un, ana boru hatları ile transit doğalgaz geçiş piyasasındaki hâkim durumunu kötüye kullandığı için kesildiğini açıkladı.

Gazprom'un 2009-2015 yılları arasında 'Naftogaz Ukrayna' ile sözleşme şartlarını ihlal ettiğini belirten Terentyev, Gazprom'dan faaliyetlerini 2 ay içinde ülkelerindeki doğalgaz transit koşullarına uygun hale getirmesin istedi.

Gazprom da Naftogaz'a anlaşmadaki 'al ya da öde' maddesinin uyarınca 2015 yılında almadığı doğalgaz için 2,5 milyar dolarlık fatura göndermiş ve 10 gün içerisinde ödemenin yapılmasını beklediklerini açıklamıştı. Ukrayna ise Rusya'nın bu talebinde olumsuz yanıt vererek durumu, Stockholm Ticaret Odası Tahkim Kurumu'na taşıyacağını açıklamıştı. Ukrayna, Stockholm'da görülecek davada Gazprom karşısında sıkı bir savunma için hazırlıklarını sürdürüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Ukrayna'dan, Gazprom'a 3,5 milyar dolarlık 'tekelleşme' cezası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER