Uluslararası Enerji başkanı 'müjde'yi yorumladı

AKP iktidarının ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'müjde' olarak duyurduğu, Karadeniz açıklarında keşfedilen 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervini çıkarmanın maliyeti ile ilgili öngörüler de gelmeye başladı.

SHABER3.COM

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "Rezervi çıkarmak için 6 milyar dolar gerekebilir" yorumunu yaptı ve, "Ekonomiye katkısı en başta bu saha potansiyel olarak 80 milyarlık bir değere tekabül edecek" dedi. 

Bulunan rezervin değerinin 80 milyar dolar kadar olduğunu kaydeden Birol, doğalgazı mümkün olduğunca hızlı çıkarmak gerektiğine dikkat çekti. 

Birol şu açıklamayı yaptı:

"Gaz sahasının keşfi Türkiye enerji sektörü için bir dönüm noktasıdır. Bunu ölçeği ne kadardır ne kadar hayatımızı ve Türkiye’nin enerji sektörünü etkileyecektir.

Öncelikle saha büyük bir sahadır. Petrol ve doğalgaz sahalarını büyük, dev ve süper dev diye kategorilere ayırıyoruz. Bu dev kategorisini giren bir sahadır.

Türkiye doğal gazda tamamen dışa bağımlı. Bu gaz bizim dışa olan bağımsızlığımızı ciddi anlamda düşürecektir. Bugünden yarına Türkiye’nin hızla enerji ihracatçısı olması tabi ki zor.

Ekonomiye katkısı en başta bu saha potansiyel olarak 80 milyarlık bir değere tekabül edecektir. Cari açıkta enerji ithalatı faturamız birebir aynı neredeyse ve bu doğal gaz faturasında ciddi bir düşüş sağlayacak.

Biz halen doğal gaz ithal edeceğiz ama bu ciddi bir düşüş sağlayacaktır. Cari açıkta enerji faturamızın büyük bir kısmı petrol ithalatına bağlı. Bu cari açık kısmına pozitif bir katkı yapacaktır ama cari açık sorunumuza bugünden yarına bitti demekte mümkün gözükmüyor.

Gazı aldığımız Rusya, İran ve Cezayir’le uzun zamanlı kontratlar yapılıyor ve sona gelindiğinde mevcut piyasa koşullarına göre aşağı veya yukarı çekmek müzakereleri oluyor.

Dünyada gaz fiyatları düştü sizde gaz fiyatlarını düşürün diyebiliyorduk şimdi artı bir koz daha geldi. Evde ve sanayide kullandığımız fiyatları aşağı çekebilir."
<< Önceki Haber Uluslararası Enerji başkanı 'müjde'yi yorumladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER