Ünür köyünde başlık parası 70 bin liraya çıktı


İç Anadolu'da bitmeye başlayan başlık parası geleneğinin Çankırı Merkeze bağlı Ünür köyünde halen devam ettiği ortaya çıktı. Başlık parası yüzünden sevdikleri kızı alamadıklarını söyleyen gençler tepkili. Sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getiren gençler "Durmak yok, ağa başlık yetmişe çıktı, bekarları götürüyoz" şeklinde mesaj attılar.

Köyde yapılan son nişan, bardağı taşıran son damla oldu. Oğlan tarafından kız tarafına 70 bin lira başlık parası ödenerek anlaşmaya varıldığının öğrenilmesi üzerine köyün konuşulan en önemli meselesi oldu. Evlenme hayalleri kuran gençlerin önündeki engel ise başlık parası. Köyde halen oğlan babasından başlık parası alma adetinin bazı aileler tarafından yer yer devam ettiğini söyleyen gençler isim vermeden yaşadıkları sıkıntıyı anlattı.

Son evlendirme olayında kızın ailesine 70 bin TL başlık parası ödendiğini anlatan gençler, "En son 55 bin lira olarak ödenen başlık parasının bu izdivaçla 70 bin liraya çıktı. Bu şartlar altında nasıl evleneceğiz. Başlık parası, takılar, ev eşyası, elbiseler ve düğün masrafı ile işin içerisinden çıkmamız mümkün görünmüyor. Bu yüzden sevdiğimiz kızı alamıyoruz. Kız babaları ellerini vicdanlarını koysun." şeklinde konuştu.

DEVLET BU İŞE EL ATSIN

Aynı şekilde ismini vermek istemeyen köyde yaşayan bir vatandaş da tepkisini şu sözlerle dile getirdi. "Köyümüzde beş tane cami var ve bu camilerde görevli imamların bu konuda halkımızı bilinçlendirmesini talep ediyorum. Dinimizde gençlerin kötü yola sapmaması için evlendirilmesi özendirilirken ben çocuğumu bu şartlar altında nasıl evlendireceğim. Devletin bu işi bir el atmasını istiyorum" dedi.

TEK ÇÖZÜM SURİYELİ GELİN

Öte yandan gelir düzeyi düşük olan bazı ailelerin başlık parasından kurtulmak için çözüm yolları aradıkları ve çareyi köye Suriyeli gelin getirmekte buldukları bildirildi. Ancak köye daha öce getirilen Suriyeli gelinlerin geri dönmeleri endişeleri artırmakta. CİHAN
<< Önceki Haber Ünür köyünde başlık parası 70 bin liraya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER