Usulsüzlüklerin açıklandığı Sayıştay raporlarını bir gecede uçurdular

Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporlarını açıkladı. Ancak raporlar açıklandıktan kısa bir süre sonra Sayıştay’ın resmi internet sitesinden kaldırıldı.

SHABER3.COM

Sayıştay, belediye denetimlerinde tespit ettiği usulsüzlükleri internet sitesinde yayınlayıp ardından dikkat çekici bir şekilde kaldırdı. Raporların yayında olduğu kısa süre içinde belediyelerde tespit edilen bazı usulsüzlükler kamuoyuna yansıdı.

11 YILDA 19 ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ
Cumhuriyet’in haberine göre İstanbul Esenler Belediyesi 2019 Sayıştay Denetim raporunda bir dizi çarpıcı tespite yer verildi. Sayıştay, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden bazılarının diğer memuriyet kadrolarına sınavsız atandığını da belirledi. 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçtiği, iki dönemde de aynı başkanın seçildiği anlatılan raporda, “Buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 19 farklı kişinin atandığı, bu atamaların açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği, açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden, 28.07.2016- 9.01.2017 arasında görev yapan personelin mimar kadrosuna, 15.12.2010– 4.08.2011 arasında görev yapan personelin biyolog kadrosuna atandığı, 9 personelin ise bu görevi yaptıktan sonra naklen başka bir kamu kurumuna tayin olduğu ve 8 adet personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanmasında bakanlık izninin alınmadığı” ifadesi yer aldı. Bu kadrodan geçilen kurumlar arasında TRT, Güngören Belediyesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi kurumlar da var.

BELEDİYE ARAÇLARINDA “TAKİP” MUAMMASI
Sayıştay raporuna göre idare adına tescilli veya kiralama kapsamında edinilen araçların kullanımlarının takibi için araç takip sistemi kurulmadı. Bu sebeple raporda araçların resmi işlerde kullanılıp kullanılmadığının takip edilemediği, yakıt takiplerinin düzgün yapılmadığı tespitine yer verildi.

DİKKAT ÇEKEN KIRTASİYE HARCAMASI
Rapora göre belediye, ilçedeki tüm muhtarlıklara ihtiyaçlarını karşılamak için aylık nakdi yardımda bulundu. Muhtarlara aylık ödenek tahsis edildiği belirtilerek “Muhtarlık işlerinin yürütülmesi için gerekli giderlerin harç gelirlerinden karşılanması gerekmektedir” denildi. Raporda özetle şöyle denildi: “Ocak-şubat aylarında yapılan nakdi yardım için ilgili meclis kararında herhangi bir fatura öngörülmezken diğer aylarda yapılan yardımlar için yeni bir meclis kararı alınmak suretiyle ile aylık 1.750,00 TL tutarını geçmemek üzere fatura karşılığı nakdi yardım yapılmıştır. Muhtarlıklar tarafından sunulan faturalar incelendiğinde ise mutat bir şekilde her bir muhtarlığın her ay (belediye meclisi kararındaki tavan miktar olan tutara eşit olacak şekilde) tam olarak 1.750 TL’lik kırtasiye malzemesi alımı yaptığı görülmüştür. Bu durum, fatura karşılığı yapılan yardımın nakdi bir mahiyet aldığının bir göstergesidir.”

GAZİANTEP’TE FAİZ GİDERİ YÜZDE 31 ARTTI
Sayıştay Başkanlığının hazırladığı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı denetim raporuna göre belediyenin 2019 yılı toplam faiz gideri 218 milyon 859 bin 59 TL olarak hesaplandı. Faiz giderleri önceki yıla göre yüzde 30.87 arttı. Belediyenin kendisine ait “hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini” işletebileceği ve bu yerleri iştiraklerine ihalesiz devredebileceği anlatılan raporda, belediye şirketlerine işletme hakkı devredilen taşınmazların üçüncü kişilere ihalesiz devredildiği tespit edildi.
<< Önceki Haber Usulsüzlüklerin açıklandığı Sayıştay raporlarını... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER