UÜ Spor Hekimliği'nden bel ağrılarını bitirecek yöntem


Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor Hekimliği Birimi, yaptığı bilimsel araştırmalarla bel ağrısı çeken hastaları eski sağlığına kavuşturacak bir tedavi yöntemi geliştirdi.
Birimde yapılan son çalışma ile bel ağrısı yaşayanlar, uygulayacakları basit egzersizleri ile bu ağrılarından önemli ölçüde kurtulabilecek.

Geliştirilen yeni yöntemler hakkında bilgiler veren UÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bedrettin Akova, geliştirdikleri yeni egzersiz modeli ile kronik bel ağrısı çeken hastaları yüzde 80'lere varan oranlarda eski sağlıklarına kavuşturduklarını söyledi.

Yeni tedavi yöntemleri üzerinde çalıştıklarını anlatan Akova, "Birim olarak bel ağrılarının iyileştirilmesine yönelik bilimsel araştırmalar yürütüyoruz. Kronik bel ağrısı toplumun yüzde 90'ını ilgilendiren bir hastalık biçimi olarak göze çarpıyor. Kronikleşen bel ağrılarında egzersiz, fizik tedavi, akupunktur, masaj gibi değişik tedavi yöntemleri uygulanıyor. Biz ise bilimsel olarak tedavi edilebilir egzersiz yöntemleri üzerinde çalışmalarımıza ağırlık verdik." dedi.

İYİLEŞME ORANI YÜZDE 80'LERDE

UÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son araştırma sonuçlarımıza göre egzersiz modelleri içerisinde özellikle bel kaslarının uzayıcı tipte gerilmesini sağlayan kasılma şekilleri ile yapılan egzersizlerde sırt kaslarının kuvvetlenip karın kaslarına olan kuvvet oranlarının iyileştirilmesinin bel ağrısı olan hastalarda ciddi oranda ağrılarında azalma ve günlük yaşam aktivitelerinde olumlu yönde iyileşme olduğuna yönelik bulgular elde ettik."

Hastalara pratik önerilerde bulunduklarını anlatan Prof. Dr. Bedrettin Akova, "Yeni yaptığımız ve yayınlanma aşamasında olan bir araştırmamızda da kronik bel ağrısı olan olgularda boyun ve sırt kaslarının da bel egzersizlerine ilave edildiği durumlarda hastalığın önemli oranda azalması ve fonksiyonların arttığını gözlemledik. Bize başvuran hastalarda bu yöntemleri uyguluyoruz ve hastalarımızın yüzde 80'e kadar iyileştiğini gözlemliyoruz."

Hastaların mutlaka verilen egzersiz yöntemlerini uygulamaları gerektiğini anlatan Akova, ayrıca hastalığın boyutu ve özelliğine göre de tedavinin başarı oranının değiştiğini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber UÜ Spor Hekimliği'nden bel ağrılarını bitirecek yöntem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER