Uzmanından 'güvenli gıda' tüyoları

Uzmanından 'güvenli gıda' tüyoları

Gıda ürünleri sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında geliyor. Ürün kalitesine etki eden en önemli kriterlerden biri ve en vazgeçilmezi ise gıda güvenliği. İzin verilen seviyeler üzerinde gıdalarda bulunabilecek mikrobiyolojik tehlikeler, biyotoksinler, gıda katkıları gibi maddeler insan sağlığı için zararlı duruma gelebiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, günümüzde gıda işleme, üretim, dağıtım ve tüketim sürecinde meydana gelen köklü değişimler nedeniyle tüketicilerin, dünyanın her bölgesinde tükettikleri gıda maddelerinin güvenliğinden emin olamadıklarını ve gıdalardan kaynaklanan sorunları dikkatle izlediklerini söyledi.

SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT EDİN

Bilinçlenen tüketici kitlesi sayesinde gıda güvenliğinin son zamanlarda daha çok önem kazandığını anlatan Gizem Akgül, besinleri sağlıklı bir şekilde tüketmek ve saklayabilmek için onları tüketirken son kullanma tarihinin mutlaka kontrol edilmesini önerdi ve açılmış, hava almış ürünleri son kullanma tarihleri dolmuş olmasa bile kesinlikle alınmamasını belirtti.

Taze kırmızı etlerin +4 derecede 3 ila 5 gün saklanabilirken, tavuk ve hindi gibi etlerin ise 1-2 gün içerisinde mutlaka tüketilmesini öneren Diyetisyen Gizem Akgül, etin kırmızı renginde bozulmalar, kokusunda ve lezzetinde farklılıklar olduğunun fark edilmesi durumunda tüketilmemesini söyledi. Süt ve süt ürünlerini satın alırken pastorize edilmiş veya UHT işleminden geçmiş olmasına dikkat edilmesini vurgulayan Gizem Akgül, "Bu işlemler çiğ sütün hastalık yapan bakterilerden arındırılmasını sağlar. Açıkta satılan süt ve peynirler kesinlikle satın alınmamalıdır." dedi.

Dyt. Gizem Akgül, "Yumurtayı buzdolabında ve yıkamadan muhafaza etmeye özen gösterin. Yumurtaları ancak tüketeceğiniz zaman yıkayın ve çatlak yumurtaları tüketmeyin." diyerek kırıldığında yumurtanın sarısı dağılıyorsa bunun yumurtanın bozulduğunu gösterdiğini aktardı.

BESİNLERİ UYGUN KOŞULLARDA SAKLAMAMAK ZEHİRLEYEBİLİR!

"Çoğu zehirlenme durumu, besinlerin pişirildikten sonra doğru şekilde saklanmamasından kaynaklanmaktadır." diyen Gizem Akgül, 2 saatten fazla uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerin tüketilmemesini, artan yiyeceklerin ise +4 derecenin altında olacak şekilde saklanmasını önerdi. Açıkta satılan her ürünün satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Gizem Akgül, kilo almamak için de etiketli hazır gıdaları mümkün olduğunca az tercih etmek gerektiğini belirtiyor. Yiyeceklerin üzerlerindeki etiketleri okuma alışkanlığı edinilmesinin önemine dikkat çeken Gizem Akgül, "Yapılan araştırmalarda satın aldığı ürünlerin etiketlerini okuyan bireylerin kilo kontrollerini daha iyi sağladığı görülmüştür." ifadesini kullandı.

Yaşam şeklinde davranış değişikliği yapmanın ve sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmenin önemine dikkat çeken Gizem Akgül; "Unutmayın, hiçbir besin yasak değildir! Sadece sağlıklı olmak için ne yiyip ne yemeyeceğinizi gönüllü olarak bizim tercih etmemiz gerekiyor." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Uzmanından 'güvenli gıda' tüyoları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER