Uzmanlar: Uyanan Doğu Anadolu Fayı'nda hareket var, dikkatli olunmalı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 12.37'de merkez üssü Malatya'nın Pütürge ilçesi olan 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Pütürge’deki depremin ardından uzmanlar, farklı yerlerde değerlendirmelerde bulundu.

SHABER3.COM

"Çelikhan-Erkenek arası daha sıkıntılı hale geldi"

Prof. Dr. Naci Görür(Twitter mesajı): "Arkadaşlar merhaba, Malatya-Pütürge/Tepehan’da 5’in üzerinde bir deprem oldu. Hatırlarsanız, Elazığ depreminden sonra Doğu Anadolu Fayı'nın (DAF) uyandığını, bundan sonra depremleri Kuzeydoğudan güney batıya doğru taşıyabileceğini öngörmüş ve Çelikhan-Erkenek ve Erkenek-K.Maraş arasına dikkat çekmiştik. Bu depremle DAF’daki kırılma Çelikhan-Erkenek sınırına dayandı. Bu deprem DAF üzerinde ve Bitlis süturuna yakın. Şimdi Çelikhan-Erkenek arası daha sıkıntılı hale geldi.  Burada dikkatli olunmalı ve önlem alınmalıdır. Zamanı bilmiyoruz. Şekil de gönderiyorum. İyi günler"

"Batıya doğru olması acaba yeni bir deprem mi diye bizleri kaygılandırıyor"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Pütürge'ye kadar olan kısım büyük depremde kırılmıştı. Batıya doğru bir gerilim olduğunu söylemiştik. Bu noktadaki depremler yeni depremlerdir. Artçı depremler gibi göremeyiz. 5'i geçen her depremden sonra yapı stoğundan dolayı yıkımlar da meydana gelebiliyor. Vatandaşlarımızın çatlak olan evlerde olmaması gerekiyor. Yetkililerin yapacağı açıklamaları dinlesinler. Batıya doğru olması acaba yeni bir deprem mi diye bizleri de kaygılandırıyor.

"24 Ocak'ta meydana gelen depremin hemen kenarında yer alıyor"

Prof. Dr. Okan Tüysüz: 24 Ocak'ta meydana gelen depremin hemen kenarında yer alıyor. 24 Ocak depreminin artçısı, ya da onun tetiklediği bir deprem olarak değerlendirilebilir. Daha büyük bir deprem olur mu? Doğu Anadolu fayı kırılmayan ama aktif bir fay. Böyle bir fay ileride büyük bir deprem oluşturabilir ama yörenin büyük bir depreme hazır olması gerektiğini uzun yıllardır dile getiriyoruz. Bir deprem ne kadar sığda olursa yüzeydeki sarsıntısı da o kadar fazla olacaktır. 7 km sığ bir derinlik. Yüzeyde oluşturduğu sarsıntı yüksek olacaktır.

"Hareketliliği güneybatıya doğru gittiğinin göstergesi; bunlar devam edecek gibi gözüküyor"

Prof. Dr. Ercan Aksoy: Orta büyüklükte bir deprem. Hareketliliği güneybatıya doğru gittiğinin göstergesi. Bunlar devam edecek gibi gözüküyor. Son aylardaki durum da bunun göstergesiydi. Bu sarsıntılar devam edecek gibi gözüküyor. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Depremden uzak da olsa alüvyon zemin dediğimiz dolgu zeminlerde hasar olma ihtimali yükseliyor. Mademki faylar diri, bir anda önce bu dönüşümlerin, önlemlerin alınmasının önemi de ortaya çıkıyor. Müdahaleler çok gelişti tabi ki. Bunu takdirle karşılıyoruz ama bir taraftan da öncesinde yapılması gerekenlerin de önemi ortaya çıkıyor. Bu fay hattının varlığı ve aktif olduğu, deprem üretmesi belirli aralıklarda, biliniyor. Buralara hendek açılması gerekiyor.
<< Önceki Haber Uzmanlar: Uyanan Doğu Anadolu Fayı'nda hareket var, dikkatli... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER