Vakıflar, 2015'te 42 milyon TL kira geliri elde etti


Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2015 yılında 32 adet taşınmazı kat karşılığı yöntemiyle değerlendirerek daire, dükkan, büro villa, apart daire ve özel okul olmak üzere 105 adet taşınmaz elde etti. Aynı dönemde kiracıların 205 milyon TL yatırım yapmasını sağlayan Vakıflar, bu sayede 5 bin kişiye istihdam sağlanmasına vesile oldu. Vakıflar, 42 milyon TL de kümülatif kira geliri elde etti.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü 2015 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı. Vakıflar 2015 yılında ilkokul-ortaokul ve liselerde okuyan 15 bin öğrenciye 9 ay süre ile aylık 60 TL, 5 bin yükseköğrenim öğrencisine 8 ay süreyle 200 TL karşılıksız burs verdi. Ayrıca Türkiye'de yükseköğrenim gören 150 yabancı uyruklu öğrenciye 8 ay süreyle aylık 200 TL burs imkanı sağladı. Yabancı öğrenciler arasında burs verilen öğrenci sıralamasında 52 ile Suriye ve 23 ile Afganistan ilk sıralarda yer aldı. Vakıflar, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Makedonya, Moritanya, Somali, Sudan Türkmenistan, Yemen ve Yunanistan'dan öğrencilere de burs verdi.

2015 yılında, 2 bin 146 yetim ve bin 487 engelli olmak üzere toplam 3 bin 633 kişiye 12 ay boyunca 520 TL muhtaç aylığı ödendi. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait İstanbul Eyüp İmaretinde 2015 yılı boyunca günlük 2 bin ihtiyaç sahibine sıcak yemek dağıtımı yapıldı. Eyüp İmareti'ne bağışlanan adak ve kurbanlardan elde edilen 15 ton kavurma, kuru gıda dağıtımı hizmetinden faydalanan ailelere dağıtıldı. Her gün bin kişiye Genel Müdürlük merkez binası önünde sıcak çorba ve ekmek ikram edildi. Sıcak yemeğe ilave olarak 81 il merkezinde 20 bin 315 (80 bin 544 kişi) aileye aylık kuru gıda paketi yardımı yapıldı. Ramazan ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere 5 biner paket kuru gıda paketi bu ülkelerin vakıflar idarelerine gönderildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Yabancı Uyruklu Fakir ve Garip Hastaların Tedavi Ettirilmesi kapsamında 2015 yılı içinde Kosova Cumhuriyeti İslam Birliği Başkanlığı ve Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanlığı ile protokoller imzalandı. Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Vakıflar arasında bu kapsamdaki hastaların tedavi ettirilmesi hususunda ayrıca bir protokol imzalandı. Bu çerçevede Kosova'dan 6 adet, Makedonya'dan 3 adet fakir ve garip hasta Türkiye'ye getirilip masrafları karşılanmak suretiyle tedavi edilerek ülkelerine gönderildi. Bu konuda Bosna-Hersek İslam Birliği Başkanlığı Saraybosna Vakıflar Müdürlüğü ile protokol görüşmeleri sürüyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait eski eserlerin onarım ve restorasyonlarının yapılması işlemi gerçekleştirildi. Bu doğrultuda 2015 yılında 217 adet vakıf kültür varlığı onarıma alındı ve 70 adet vakıf kültür varlığının onarımı tamamlandı. Vakıflar ve mazbut vakıflara ait 1 adet yapım uygulama işinin (Sivas, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası) ihalesi yapıldı. İdari imkânlarla 5 adet inşaat/onarım işi ve 5 adet proje hazırlanması işlemleri yürütülüyor.

2015 yılında yapılan çalışmalar neticesinde 32 adet taşınmaz, kat karşılığı inşaat yaptırılmak üzere değerlendirildi. Bu inşaatların tamamlanması sonucunda 78 adet daire, 23 adet ofis, 4 adet dükkan toplam 105 adet taşınmaz vakfı adına tescil edilecek. 10 adet ticaret tesisi, 1 adet sağlık tesisi, 5 adet eğitim tesisi, 7 adet turizm tesisi, 3 adet sosyo-kültürel tesis, 1 adet spor tesisi, 2 adet akaryakıt tesisi, 5 adet yurt, 8 adet konut toplam 42 adet taşınmaz, yapım karşılığı uzun süreli kiralama modeline göre değerlendirildi.10 adet ticeret, 3 adet sosyo kültürel tesis, 1 adet müze, 19 adet konut, 1 adet turizm, 2 adet kurul kararları 36 adet vakıf kültür varlığı restorasyon veya onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeline göre değerlendirildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Vakıflar, 2015'te 42 milyon TL kira geliri elde etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER