Valilik hava kirliliği konusunda uyardı, soba-kazan yakma tekniklerini paylaştı


Ankara Valiliği, vatandaşları ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrol edilmesi hususunda uyardı. Valilik ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün soba ve kazan yakma tekniklerini de bilgi olarak paylaştı.

Konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma ve denetleme ile ilgili işlemlerin kanunlar, yönetmelikler ve ilgili genelgeler kapsamında yapıldığına dikkat çekilerek, Ankara'da satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararı verme yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Genelgesi ile Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ile Polatlı Belediyesi'ne devredildiği aktarıldı.

Özellikle kış aylarında kullanılan katı yakıtlardan kaynaklı emisyonların etkisiyle gerek Başkent'in coğrafik konumu gerekse meteorolojik koşullara bağlı olarak ilde hava kirliliğinin zaman zaman limit değerleri aştığına işaret edilen açıklamada, bu kirliliğin önlenmesi amacıyla da Mahalli Çevre Kurulu'nca ilave tedbirler alındığı kaydedildi.

İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereğince tüm katı yakıt satıcılarına belirlenen şartları sağlamaları halinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce 'katı yakıt satıcısı kayıt belgesi' verildiği ve bu belgeyi almayanların yakıt satışı yapmasının yasak olduğu vurgulandı.

2015-2016 ısınma döneminde ısınma amaçlı olarak kullanılacak doğalgaz, katı ve sıvı yakıtların dışında Petrol koku, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, gazete hariç olmak üzere ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fueloil kaplarının ısınma amacıyla yakılması da yasaklandı.

Valilik açıklamasına göre; kömür pazarlamacıları, yalnızca Ankara Valiliği'nden (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) izinli kömür üreticisi veya ithalatçıların torba kömürlerini pazarlayacak. İşyeri veya depo mahallinde torbalama yapılmayacak ve açık kömür bulundurulmayacak. İşyeri veya depodan veya tüketiciye sattığı kömürlerden numune alınması işlemlerinde denetim elemanlarına gerekli imkanı sağlayacak. Yapılacak denetimlerde yukarıdaki hususlara uymayanlar, istenilen belgeleri ibraz etmeyen, İl Mahalli Çevre Kurulu'nca belirlenen özelliklere sahip olmayan kömürleri satan pazarlamacılara, ilgili kanun maddelerine göre cezai işlem uygulanacak.

Site yöneticileri ve hane sahipleri, Mahalli Çevre Kurulu kararında özellikleri belirtilen ve Ankara Valiliği tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabilecekler. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasak olacak.

Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almak zorunda. Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, soba ve bacaların temizliğinin yapılmasından sorumlu olacak.

Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cürufun belirlenen yerler harici alanlara dökülmesini de yasaklayan Ankara Valiliği, yapılacak denetimlerde yukarıdaki hususlara uymayanlar, istenilen belgeleri ibraz etmeyenler, İl Mahalli Çevre Kurulu'nca belirlenen özelliklere sahip olmayan yakıt kullananlara idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca Ankara'da kurulmuş olan hava kirliliği ölçüm istasyonlarından alınan hava kalitesi verilerine internet ortamında her an ulaşmanın mümkün olduğu ve www.havaizleme.gov.tradresinden bu verilerin takip edilebileceği kaydedildi.

Uygunsuz yakma sistemi, uygunsuz yakma tekniği, uygunsuz yakıt kullanılması, enversiyon ve meteorolojik faktörlerin etkisiyle Ankara'da lokal de olsa hava kirliliği yaşandığı, temiz bir hava solumak için yukarıda belirtilen hususlara uyulması istendi.

SOBA YAKMA TEKNİĞİ

Ankara Valiliği ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün soba ve kazan yakma tekniklerini de bilgi olarak şöyle hatırlattı: "Sobanızı önerildiği şekilde uygun yere kurunuz. Mutlaka üstten tutuşturunuz. Asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökmeyiniz.
Üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapaklarını kapatmayınız. Çünkü; ideal yanma sağlamak ve bacanın kurum tutmasını önlemek için sobayı, baca deliğine en yakın yere en az boru ve dirsek kullanarak kurunuz.
Isıdan daha iyi yararlanmak için, duvar ile soba arasında yaklaşık 50 cm mesafe bulunmalıdır.
Sobanın arkasına koyacağınız, parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir levha odanızın daha iyi ısınmasını sağlar.
Linyit kömürü kolay tutuşur. Birkaç tahta parçası ve çıra ile tutuşturulabilir. Soma linyit kömürünün içinde yüzde 30-35 oranında uçucu madde bulunmaktadır. Üstten yakma ile yanabilir özellikteki bu gazların alev içinden geçerken yakılması ve hava ile çevreye atılan zararlı gazların en aza indirilmesi sağlanmış olacaktır.
Yanan sobaya üstten kömür ilave edilirse; alttaki ateşin etkisi ile ilave edilen kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir.
Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma kapaklan kapatılırsa, kömürün tutuşma süresi uzayacağından, yanmadan çıkan gaz miktarı artacaktır.
Sonuç olarak önerilere uyulmadığı takdirde hava kirliliği hepimizi rahatsız edeceği ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi çok daha üzücü olaylarla sebebiyet verilebileceği unutulmamalıdır. Uygunsuz bir yakma sizi daha az ısıtıp, daha çok ısınma masrafı yapmak zorunda bırakacaktır."

KAZAN YAKMA TEKNİĞİ

"Kalorifer kazanında kömürü yastıklama yöntemi ile yakınız. Kömür tutuşturma işlemi tamamlandıktan sonra, günlük yakış sırasında ateş kapağı ve küllük kapağını açmayınız. Kapaklar üzerindeki hava klapeleri vasıtasıyla hava girişini ayarlayarak istenilen yanmayı sağlayınız.
Baca damperlerini yakışa göre ayarlayınız. Kazan su sıcaklığını, dış ortam sıcaklığına göre ayarlayarak yakışı sağlayınız.
Geceleri kazan uyutma sistemini uygulayınız. Bu sayede ilk tutuşturma masrafınız olmayacaktır.
Kazanın eksik suyunu sezon başında tamamlayınız. Kazan su sıcaklığı 30 C'den yüksek olduğu zaman kazana su ilavesi kesinlikle yapmayınız.
Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminizin bakımını mutlaka yaptırınız. Yılda en az bir kez baca temizliği yaptırınız.
Haftada en az iki kez alev-duman borularını temizleyiniz. Mutlaka ehliyetli ateşçi çalıştırınız." CİHAN
<< Önceki Haber Valilik hava kirliliği konusunda uyardı, soba-kazan yakma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER