Yabancı basın şok oldu!

Zaman Gazetesi'ni kayyım atandıktan sonra polisin orantısız güç kullanarak gazete binasına girmesine dünyanın her yerinden tepki yağıyor.

Yabancı basın şok oldu!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Zaman gazetesine kayyım atamasını, 'ifade hürriyetine darbe', 'içler acısı' ve 'muhalif basını ortadan kaldırmak' diye niteledi.

HRW, Zaman gazetesine yapılan kayyım atamasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın örtülü bir eylemi ve muhalif basınını ortadan kaldırmaya yönelik adım olarak değerlendirdi.

Twitter hesabından yaşananlara tepki gösteren HRW Başkanı Kenneth Roth Resmi, ''Erdoğan, Zaman'ı kapatarak Türkiye'de bağımsız medyanın da tabutuna son çiviyi çaktı'' diye yazdı. 

New York merkezli HRW adına açıklamayı kaleme alan Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb ise "İstanbul’daki mahkemenin Zaman gazetesine kayyım ataması ile diğer medyaya karşı yürütülenler, muhalif basını ortadan kaldırmaktan başka birşey değildir." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yaşananları 'içler acısı' diye niteleyen Sinclair-Webb, "Bu yaşanan içler acısı durumdan önce iki kritik önemdeki televizyon kanallarının da yayını bloke edildi. Son olay ise ifade hürriyetine darbedir." şeklinde konuştu.

Zaman’ı ülkenin en büyük ve kritik öneme sahip gazetesi olarak tanımlayan HRW, kayyım atanmasını AK Parti hükümeti ile Cumhurbaşkanı'nın ortak girişimi olarak değerlendirdi.

HRW, polis güçlerinin gazetenin önünde bekleyen halka da göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale ettiğini, zor kullanarak gazetenin İstanbul’daki ana binasına girdiğini de dile getirdi.

Açıklamada, Türk hükümetinin 26 Şubat tarihinde IMC TV ile Bengü Türk televizyon kanallarının yayınını da PKK'ya destek gerekçesiyle bloke ettiği hatırlatıldı.

HRW, Feza Gazetecilik Yayın Grubu’na yönelik yapılan kayyım atanmasını geçen yıl ekim ayında Koza İpek Medya Grubu’na yönelik düzenlenen operasyona benzetti.

Yunanistan resmi haber ajansı ve onlarca internet haber portalı, polisin zorla Türkiye'nin en çok satan gazetesi Zaman'ı biber gazı ve şiddet kullanarak bastığını yazdı. İmerisia Gazetesi "İnanılmaz, polisler biber gazıyla en çok satan Zaman'ı bastı" başlığıyla baskını duyurdu. 

Resmi Atina-Makedonya Haber Ajansı, "Polis biber gazı kullandı; Zaman'ın bürolarını bastı" başlıklı haberi yüzlerce abonesine geçti. 

Türk polis gücünün yoğun şekilde biber gazı ve tazyikli su sıkarak gazete önünde toplanan halkı uzaklaştırdığını ve en çok satan Türkiye'nin gazetesini şiddet kullanarak işgal ettiğini yazdı. 

Ajans mahkemenin verdiği kararı protesto etmek için yüzlerce okurun Zaman Gazetesi önünde toplandığını da aktardı.

Öte yandan İmerisia Gazetesi de internet sitesindeki haberinde "İnanılmaz, polisler biber gazıyla en çok satan Zaman'ı bastı." yorumunda bulundu. Efimerida Sintakton Gazetesi ise "Türk hükümetinden Zaman'a kilit" başlığını kullandı.


İNGİLİZ BASINI SON DAKİKA OLARAK GEÇTİ

İngiltere’nin önde gelen gazete ve yayın kuruluşları, Zaman Gazetesi'ne baskın yapan polisin, atanan kayyıma tepki olarak bina önünde toplanan kalabalığa biber gazıyla müdahale ettiğini yazdı. 

İngiltere’nin yayın kuruluşu BBC, haberi son dakika olarak geçerek, “Türk polisi, muhalif Zaman Gazetesi'ne baskın yaptı” başlığıyla, İstanbul’da gazete önünde toplanan kalabalığa biber gazıyla müdahale edildiğini aktardı. BBC ayrıca, Erdoğan hükümetinin, gazetecilere yaptığı muamele nedeniyle uluslararası boyuttaki eleştirilerin hedefi haline geldiğine dikkat çekti.


GUARDIAN: GAZETE BASKININDA BİBER GAZI 

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian ise Zaman’a düzenlenen polis baskınını, “Türk polisi en çok satan gazete baskını sırasında biber gazı sıktı” başlığıyla duyurdu. Guardian, Zaman Gazetesi önünde destek vermek için toplanan binlerce kişiyi dağıtmak için polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiğini ifade etti. 

Haberde, “Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında düzenlenecek zirve arifesi, Zaman ve İngilizce yayın yapan Today’s Zaman gazetelerine el konma kararı insan hakları örgütleri ve Avrupalı yetkililer tarafından eleştiriliyor ve muhalif medyaya uygulanan baskılar endişeleri arttırıyor.” ifadeleri kullanıldı. 


DAILY TELEGRAPH: POPÜLER MUHALİF GAZETEYE POLİS BASKINI

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de haberi “Türkiye’nin en popüler muhalif gazetesine el konulduktan sonra polis baskın düzenledi” başlığıyla verdi. Haberde, “Sağanak yağmura rağmen gazete önünde toplanan binlerce Zaman Gazetesi destekçisi kayyım kararını protesto ederken, polis gazeteye baskın düzenledi. Gazeteye girmeden önce polisin toplanan kalabalığa biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi canlı olarak Youtube’dan gösterildi.” denildi.

CİHAN

 




<< Önceki Haber Yabancı basın şok oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER