Batının vicdanlarından

Abdullah Aymaz

Abdullah Aymaz

08 Kas 2021 11:32

  • Arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Bir kardeşimiz bir hatırasını anlattı. Anlattıklarının hepsi aklımda kalmaz diye bunları yazılı olarak vermesini istirham  ettim. Sağ olsun yazıp gönderdi. 
    “11 Eylül’ü takip eden süreçte Prof. Dr. Mac Donald ve eşi Türkiye’ye ziyaretlere  gittiler. Dönüşlerinde Dr. Mac Donald, beni arayıp, Türkiye ziyaretinde edindiği izlenimler ışığında kiliselerinde ‘Anadolu, İslam ve  Hizmet Hareketi’  bölümlerinden oluşan bir  sunum yapacağını haber verdi ve ekledi,  ‘Eğer müsait  olur da gelebilirseniz çok sevinirim. Olur da yanlış bilgi verirsem düzeltirsiniz.’   “Amerika’nın itibarlı üniversitelerinden sekiz ayrı diploması olan bu din adamı, bir akademisyen…  Bütün ömrünü hak bildiği her ne varsa, onları savunarak tüketmiş bir aktivist idi  Mac Donald Beyefendi. Gerçekten de, ancak hakiki ilim ehlinde görülebilecek bir izzet ve mahviyet abidesiydi.
    “Günü geldiğinde Houston’ın merkezi caddelerinden birinin üzerindeki kiliselerinde kendisiyle buluştuk. Günlerdir aradığı bir kayıbını bulmuş gibi heyecanlı idi. Kilisenin salonunda, yaşları, ilimleri ve duruşlarıyla saygı uyandıran bir topluluğun arasında yerini alıp Dr. Mac Donald Beyi dinlemeye başladım… 
    “Kapadokya’dan, Sultan Ahmed Camiinden Türk yemeklerinden, Anadolu insanının misafirperverliğinden bahsetti. Özellikle Harran’a ziyaretlerinden bahsederken ‘Dedemiz  Hz. İbrahim’in ayak bastığı topraklarda yürüdüm… İbrahimî kardeşlerimle (Müslümanlarla)  -Hayır, hayır-İbrahimî kuzenlerimle (Yani Hz. Muhammed’in dedesi Hz. İsmail’in  Hz. İshak’ın kardeşi olması itibariyle kuzenim sayılan Müslümanlarla)  beraber…’  derken titreyen sesi, dinleyenler arasında da fark edilen bir heyecan uyandırmıştı.
    “Konuşmasının ‘İslam bölümü’ ne geldiğinde salonda önce bir sessizlik oldu. Sonra sağ eline aldığı Kur’an-ı Kerimi, omuzunun hizasına kaldırarak o tok sesiyle konuşmaya başladı: ‘Bakın bu elimde gördüğünüz Kur’an’dır. Müslüman kardeşlerimizin Mukaddes Kitabı!  Hakikat şu ki, ben hayatımın son 50 senesini ‘spent on studying religion’  (dinler üzerine çalışan bir insan olarak)  KENDİMİ  ALDATILMIŞ  HİSSEDİYORUM. Zira, İslam’ı hep tarih, siyasî bilimler, antropoloji veya dil bilimlerinde bir konu olarak öğrendik. Ama hiçbir zaman İBRAHİMÎ BİR  DİN  ve  TEOLOJİ  olarak okumadık.”
    “Mac Donald Beyefendi işte böyle güzel bir insandı; Îsevîlerin, hakkaniyet sahibi dindarlarındandı. Bizlere şöyle bir tavsiyesi  de vardı:  ‘Mr. Gülen’i anlatırken, onun (Muhammed  Gülen)  olduğunu anlatmayı da ihmâl etmeyin…”
    Batı’nın meşhur müzisyenlerinden Kudwig  Von  Beethoven’in (1770-1827)  Efendimizin (S.A.S.)  Miracı için çok güzel hem de o yüce makama yükselişini müzik diliyle güçlü bir şekilde ifade eden bir eseri var. Maalesef bu günlere kadar gizli kalmış…
    DERVİŞLER  KOROSU
    Kollarının yenlerinde
    Ay’ı taşıdın, ikiye böldün.
    Kâbe!  Muhammed!
    Işıldayan Burak’a bindin
    Göğün yedinci katına uçtun.
    Büyük Peygamber!  Kâbe!
    Almancası:
    CHOR  DER  DERWİSCHE
    Du hast in deines Armels Falten
    Den Mond getragen, ihn gespalten.
    Kaaba!  Mahomet!
    Du hast der strahlenden Borak bestiegen
    Zum siebenten Himmetl aufzufliegen
    Grosser Prophet!  Kaaba!
    Birisi Amerika’dan, birisi de Almanya’dan iki misal…. Zannedilmesin bunlar sadece iki misâlden ibâret… 
    08 Kas 2021 11:32
    YAZARIN SON YAZILARI